Anmeldelse

Drama

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

- dem brænder man

Af Ove Vith

32 sider, 68 kroner

Drama

'Hekse - dem brænder man' er to stykker om hekseforfølgelserne i 1500-1600-tallets Danmark.

Det første stykke er beretningen om, hvor vidt sladder og overtro kan føre. Gamle Anna hjælper en sen nat en af sine landsbyfæller, men da hendes kur umiddelbart synes uden virkning, og da den syge i vildelse begynder at se syner, dømmes Anna til bålet.

Det andet stykke, 'Heksen Anne Pallis', er baseret på en virkelig hændelse på Christian den fjerdes tid. Intrigen starter med anholdelsen, og man følger over tre ultrakorte akter forhøret på Nykøbing Slot, der til sidst tvinger den stakkels kvinde ud i at strikke en opdigtet historie sammen om rendezvous med djævlen. Den falske tilståelse resulterer i, at også hun dømmes til døden i form af halshugning og dernæst afbrænding. I begge stykker indgår sange - et fint supplement til dialogen, der skaber mulighed for sjove og afvekslende iscenesættelser. Stykkerne er begge meget korte, faktisk så korte, at spændings- og karakteropbygningen ikke rigtig fænger - det går simpelthen for hurtigt til, at man kan nå at leve sig ind i historien. Det er lidt synd, da stykkerne behandler en interessant periode i dansk historie, en interessant problemstilling og nogle markante kvindeskæbner. Disse vedkommende elementer drukner desværre lidt i de en anelse for komprimerede stykker. Dette udelukker dog ikke tankevækkende og gode iscenesættelser af stykkerne, der henvender sig til folkeskolens mellemgruppe.

Maj-Britt Mathiesen