Anmeldelse

Danmarksquiz

- kultur, geografi, historie

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En lille tyk bog, som i udseende leder tanken hen på Politikens Forlags de stribede, der for nogle årtier siden var af væsentlig betydning for folkeoplysningen. Samme ærinde er denne bog ude i, idet forfatteren er tidligere lærer, og det piner ham, at svundne tiders almenviden eller paratviden er i så lav kurs.

Bogen består af 24 runder a 20 spørgsmål. Til hvert gives tre svarmuligheder, og facit med en oftest lang og god, til tider humoristisk, forklaring står umiddelbart efter. Quizmasteren kan altså ikke umiddelbart selv være med i legen, men er nok også tænkt som læreren der med bogen i hånd og uden for elevernes synsvidde kan brillere med sin alviden.

Det oplyses, at man skal være 14 år for at kunne være med, og de fleste spørgsmål er da også ret svære hvis man ikke lige ved det. Således faldt anmelderen igennem allerede på spørgsmål 9, nemlig om hvilken ædelsten der sidder fortil på Christian den Femtes krone.

Det er en safir, så ved vi det, og det er netop meningen, at man hen ad vejen skal tage ved lære. Så kan man jo diskutere nytten af en sådan viden, hvis man har lyst, for der er jo paratviden, og der er paratviden.

I indledningen står forskellige forslag til, hvilke regler man kan benytte til quizzen.

Bogen, som nok kan give indhold til små givende pauser, er illustreret med fine blyantstegninger af Erik Strøm.