Første orientering til lærere i 93-gruppen

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et af resultaterne af overenskomstforhandlingerne i 2005 (OK 05) er, at der er afsat penge til den såkaldte 93-gruppe. Resultatet betyder, at alle, som er omfattet af ordningen, vil få indbetalt 2,5% oven i den til enhver tid gældende pensionsprocent til deres pensionsordning i Lærernes Pension. 93-gruppen vil desuden have ret til at få indbetalt et éngangsbeløb til pensionsordningen. Der kan derfor være god grund til at sætte sig ind i denne første orientering til lærere (og ledere) i 93-gruppen.

Hvem er med? Hvad betyder det? Hvad skal jeg selv gøre?

I denne første orientering fra Lærernes Centralorganisation kan du læse om, hvad resultatet af overenskomstfornyelsen mere præcist betyder for lærere mv., der er med i 93-gruppen, og hvorledes du skal forholde dig, hvis du er med i gruppen.

Hvem er med i 93-gruppen?

93-gruppen er de lærere eller ledere, der i 1993 var ansat med stillingsbetegnelserne:

Timelærer

Fast vikar

Vakancevikar (børnehaveklasseleder)

Årsvikar

Ikke-tjenestemandsansatte lærere og børnehaveklasseledere, der tidligere havde været ansat i en stilling med ret til tjenestemandspension.

Omfattet kan være lærere, der 31. marts 1993 var ansat

i den primærkommunale og amtskommunale folkeskole,

ved VUC - almen voksenuddannelse,

ved voksenspecialundervisningsinstitutioner,

efter overenskomsterne for ernærings- og husholdningsøkonomer,

ved kommunale ungdomskostskoler og

ved Instituttet for Blinde og Svagsynede.

I 1993 blev bl.a. disse lærere overenskomstansatte. Det kom til at betyde, at den ret til fremtidig tjenestemandspension, de havde i deres tidligere ansættelsesforhold, faldt bort.

Lærere, der ved overgangen til overenskomstansættelse 31. marts 1993 havde mindre end 3 års optjent pensionsalder, er i modsætning til sidste gang ved OK 02 også en del af 93-gruppen.

Andre kan imidlertid også være med i gruppen. I 93-gruppen indgår også ikke-tjenestemandsansatte lærere og børnehaveklasseledere, som 31. marts 1993 var ansat i stillinger som måneds- eller timelønnede vikarer, under forudsætning af at de tidligere havde optjent ret til tjenestemandspension.

Det betyder f.eks., at hvis du i skoleåret 1991-1992 var ansat som årsvikar men ikke blev genansat som årsvikar i skoleåret 1992-1993, men f.eks. arbejdede som timelønnet lærer den 31. marts 1993 så er du også en del af 93-gruppen.

Hvad betyder det for mig?

1. Forhøjet pensionsprocent

Tilhører du 93-gruppen, og var du ansat 31. marts 1993, og er du desuden overenskomstansat den 1. april 2006, vil din pensionsprocent bliver forhøjet med 2,5 i resten af din ansættelsestid som overenskomstansat under en LC-overenskomst på det kommunale område. Din pensionsprocent vil altså altid være 2,5 procentpoint højere end andre overenskomstansattes pensionsprocent. Pr. 1. april 2006 vil den almindelige pensionsprocent være på 17,3 tilhører man 93-gruppen, vil den fra samme dato være 19,8. Ved eventuel senere forhøjelser af den almindelige pensionsprocent vil 93-gruppen fortsat få en pensionsprocent, der ligger 2,5 procentpoint højere.

2. Engangsbeløb

Der er afsat 52 mio. kr. til fordeling mellem alle i 93-gruppen. Pengene udbetales som éngangsbeløb og skal indsættes på den enkeltes pensionskonto i Lærernes Pension A/S. Som nævnt deles beløbet ligeligt mellem alle, der er omfattet af ordningen, og det kan derfor ikke endnu siges, hvor stort beløbet bliver for den enkelte.

Der er to forudsætninger, der skal være opfyldt for at få del i disse penge: For det første skal du tilhøre 93-gruppen, og for det andet skal du fortsat være ansat februar 2007.

Hvis der i gruppen er 3.000 ansatte, der både har været ansat 31. marts 1993 og er ansat februar 2007, får hver indsat 17.300 kr. på sin konto i Lærernes Pension.

Er der 3.500 ansatte, bliver beløbet 14.850 kr.

Er der kun 2.500 ansatte, bliver beløbet på 20.800 kr.

Hvad nu?

Som du kan se, kan det få væsentlig betydning for din kommende pension, hvorvidt du er med i 93-gruppen eller ej. Der vil senere blive udsendt mere information om, hvad du i givet fald skal foretage dig for at få del i pengene.

Hvad skal jeg selv gøre?

Nogle ved allerede, at de er med i 93-gruppen, fordi de også var omfattet af de regler om ekstraindbetaling, der blev aftalt ved OK 02 men da definitionen på gruppen er udvidet denne gang, vil der være flere end sidst, der er omfattet.

Hvis du mener, at du hører med til gruppen, er det derfor vigtigt, at du følger med i Folkeskolen eller på foreningens hjemmeside. Du kan også gøre opmærksom på din status til tillidsrepræsentanten, som fra din forening bliver inddraget i processen.

Det endelige ansvar for at blive omfattet af forbedringerne er dog dit.

Hvad der kræves af dokumentation for, at du kan blive omfattet af overenskomstresultatet, vil være klarlagt umiddelbart efter sommerferien i år, så indtil da er det ikke nødvendigt, at du foretager dig noget.

Med venlig hilsen

Lærernes Centralorganisation

Powered by Labrador CMS