Folkeskolen direkte ud på lærerværelser

Forsøg i Kolding viser, at lærere er tilfredse med at få Folkeskolen på skolen i stedet for hjemme. Måske bliver det fremtidens løsning for alle lærere, fordi der er mange penge at spare

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Nå, der kommer postbuddet nok«.

Tillidsrepræsentant Marianne Roland Munch, Vester Vamdrup Skole, er vant til en lun bemærkning, når hun hver fredag deler Folkeskolen ud til sine 51 lærerkolleger. Skolen har sammen med 20 andre i Kolding-området siden januar deltaget i et forsøg med alternativ distribution af medlemsbladet, og meldingen fra skolens lærerværelse er klar: Fint nok at medlemsbladet kommer med tillidsrepræsentanten i stedet for med posten.

»Det er en god idé, at bladet bliver delt ud på skolen«, siger Marianne Roland Munch. »Hos os betyder det, at bladene ligger på bordene, og at der bliver taget emner op fra dem i pauserne. Det eneste problem er de gange, hvor jeg får pakken med blade efter middag fredag. Så kan kollegerne ikke nå at få dem med hjem til weekenden«.

Vendt mod portostigninger

Forsøget i Kolding Lærerkreds går ud på at distribuere lærernes fagblad via skolernes tillidsrepræsentanter. Det omfatter samtlige skoler i Kolding, Vamdrup og Lunderskov Kommuner, men ikke pensionister, studerende og medlemmer, der arbejder på små arbejdspladser som Pædagogisk Psykologisk Rådgivning. De får som sædvanlig bladet med posten.

Forsøget er sat i værk, fordi regeringens beslutning om at droppe portostøtte og prisstigninger i Post Danmark har gjort det dyrt at sende fagblade direkte til medlemmerne.

Distributøren er DHL, der er ejet af Deutsche Post World Net, og der er den lille krølle på halen, at DHL bruger Post Danmark til at få bunken med blade ud til skoler i de tyndest befolkede områder.

»Det er kredsens indtryk, at de 800 lærere, der er med, synes godt om at få deres fagblad på den måde. Derfor ser vi med fortrøstning på, hvis forsøget bliver gjort permanent«, siger kredsformand Anders Petersen.

Hjælper med centralt lærerværelse

Kredsen har ikke modtaget en eneste negativ henvendelse fra medlemmerne. Det eneste problem har været, at tillidsrepræsentanterne lige skulle vænne sig til ordningen.

Også på Kongsbjergskolen i Lunderskov er man godt tilfreds.

»Det hænger måske sammen med, at vi har et centralt beliggende lærerværelse«, siger tillidsrepræsentant Lasse Pedersen. »Jeg har hørt, at der er lidt problemer på skoler, hvor lærerne holder til flere steder«.

Han mener, at regeringen har bragt fagbladene i en dårlig situation, men forholdene taget i betragtning er det en god løsning at bruge tillidsrepræsentanterne til at få Folkeskolen ud til medlemmerne.

Lærere og tillidsrepræsentanter, der har været med i forsøget, har besvaret en spørgeskemaundersøgelse, der viser, at de fleste synes, det er i orden at modtage medlemsbladet på den måde.

Tillidsrepræsentanter mener ikke, at forsøget har givet dem en ret stor arbejdsbyrde. Det største problem har været, at nogle medlemmer glemmer at få bladet med hjem.

Medlemmernes svar spreder sig lige fra »bladet bliver mindre vigtigt« til »det er en god idé, fordi portoforhøjelsen på denne måde ikke giver et dårligere blad«.

Folkeskolen har sat lignende forsøg i gang i Roskilde, Odense, Ishøj og Albertslund. Når de er blevet evalueret i løbet af juni, bliver der taget stilling til, om bladet ændrer sin distribution permanent.

folkeskolen@dlf.org

Oplagte spørgsmål

Hvad nu, hvis man er syg?

Er en lærer fraværende, klikker tillidsrepræsentanten det ind på nettet, og bladet kommer med posten.

Hvad sker der i ferier?

I vinterferien fik Post Danmark lov til at omdele Folkeskolen i Kolding-området.

Hvor lang tid bruger tillidsrepræsentanten på opgaven?

De fleste bruger under ti minutter.

Hvornår får vi bladet?

Normalt senest fredag formiddag.

Powered by Labrador CMS