Anmeldelse

Forvandlingens pris

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det strømmer ud med udgivelser af og omkring H.C. Andersen, men seriøse tolkninger af hans værker er der meget få af, og da slet ikke nutidige.

Her er heldigvis et solidt bind skrevet af en af landets bedste kendere, ikke blot af H.C. Andersens værker, men også til Danmark i den periode, hvor digteren levede. Bogen er opbygget i fem afsnit med hver sin tilgang til eventyrene og deres digter. Den er sprængfyldt med iagttagelser og læsninger på kryds og tværs, ikke bare i Andersens forfatterskab, men i alt, hvad der prægede tiden. de Mylius søger rødderne til historierne, både de kendte og de indtil i år næsten glemte, i hvert fald af de brede masser. Et eksempel er gennemgangen af digtet om Fugl Føniks-myten, der læses som program for digterens liv. Den sammenkædes med bibelens Paradisets Have og syndefaldet, og så har den, der har øjne at læse med, Andersens private mytologi omkring sin digtning.

"Skyggen" har været udsat for et væld af fortolkninger. Her læses den som en bittersød ironi over al den opmærksomhed, publikum retter mod digterens person. En opmærksomhed, han hellere så rettet mod sine værker. Det synes jeg nu skal sammenholdes med Andersens konsekvente og skamløse markedsføring af sig selv. Men spændende læsning, og naturligvis får vi også en henvisning til den fantastiske tyske novelle, som havde tjent til forlæg.

Til mere akademisk læsning er der alt, hvad man kan ønske sig af noter og henvisninger. Men bogen egner sig bestemt også til eftertænksom læsning for alle, der gerne vil vide, hvor de gode historier kommer fra.