0   131

Alle søger om at få it-penge

Kommuner står på spring for at få statspenge til pcertil skolerne, men det kan blive dyrt

Et tilbud, man ikke kan sige nej til. Sådan er holdningen hos kommunerne, når regeringen tilbyder at dække en pæn del af udgiften til at anskaffe pcer til eleverne i 3. klasse. Men det kan godt blive dyrt at sige ja tak til gaven. Og hvorfor er det nu lige, at penge til computere og it skal have et politisk aftryk, før de bliver sendt af sted?

»Jeg kunne godt forestille mig andre områder, der også kunne trænge til et løft, men it er in blandt politikere«, siger lederen af Thyborøn Skole, Michael Laursen.

Artiklen fortsætter under banneret

Thyborøn-Harboøre Kommunes to skoler har i fællesskab besluttet at søge om del i regeringens pc-midler, men ansøgningen har en bagside.

»Kommunen øger ikke vores bevilling, så vi skal selv finde den anden halvdel af udgiften på skolens budget, og vi skal også dække alle følgeudgifter til kabler, indretning og kurser. På den måde kan det gå ud over andre områder«, siger Michael Laursen.

Formanden for Danmarks It-vejlederforening, Per Kristensen, forstår godt, at kommunerne er hurtige ved postkassen, når Undervisningsministeriet er parat med et krone til krone-tilskud, men:

»I realiteten lyder det bedre, end det er. Skolerne skal selv betale software, og de skal også selv betale for sikring af pcerne. Den største opgave bliver dog formentlig at få lokalerne indrettet, så man kan bruge computerne ordentligt«, siger Per Kristensen.

Plads i nærmiljøet

Undervisningsministeriet kræver, at computerne opstilles i 3.-klassernes nærmiljø. Men de færreste traditionelle klasseværelser har ledige kvadratmeter, og på de fleste skoler er der ikke tilstrækkeligt med gangareal og småkroge til formålet.

»Flere steder har brandmyndighederne allerede været ude med forbud mod at have pcer på gangene, så der skal formentlig masser at byggeaktivitet i gang, før det nye udstyr kan blive brugt ordentligt«, siger it-formanden.

I Herning Kommune har man ingen betænkeligheder ved at modtage et tilskud fra regeringens pulje. Her indgår det som en lille del af en omfattende it-satsning, der strækker sig mindst fem år frem i tiden.

»Vi bruger næste år 18 millioner kroner på it og fem millioner om året de følgende år. De 1,3 til 1,4 millioner, som vi maksimalt kan få i tilskud fra Undervisningsministeriet, er kun en lille del«, siger skolechef Svend Nørgaard.

I kommunens satsning indgår 100 mb-lyslederforbindelser, trådløse netværk overalt på alle skoler, pcer til låns til alle undervisere, nye bærbare pcer til 3.-klasserne hvert år og udskiftning af alle computere efter fire år.

Folkeskolen har foretaget en stikprøve ved at ringe rundt til ti kommuner i Ringkøbing Amt for at lodde stemningen over for regeringens it-pulje til 3.-klasserne. Samtlige kommuner har lagt billet ind på pengene, men ikke med lige megen energi. I Trehøje Kommune er ansøgningen for eksempel sket rent administrativt. Først når pengene er bevilget, tager politikerne stilling til, om de overhovedet skal bruges.

folkeskolen@dlf.org


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet