Debat Kommentar
0   362

Forskning viser, at børn, der bevæger sig, lærer mere

Folkeskolen skal nytænke, så der kommer masser af bevægelse ind i børns dagligdag

Neat er et navn for den energi, man bruger, når man bare sådan bevæger sig lidt i dagligdagen. Neat står for »non-exercise activity thermogenesis« og udtales »niit« på dansk.

Et menneskes Neat-niveau fastlægges tidligt i livet og er måske nøglen til, at nogle er slanke og andre overvægtige.

Artiklen fortsætter under banneret

Man bruger mere energi, når man står, end når man sidder og mere når man sidder, end når man ligger. Neat har også at gøre med småbevægelserne i dagligdagen: Slentre til bussen, bevæge sig lidt på stolen, rejse sig og strække sig, rejse sig fra sofaen for at skifte kanal. Om man står, sidder eller ligger, og i hvilket omfang man udfører disse småbevægelser, er tilsyneladende helt afgørende for, om man er slank eller overvægtig.

Ved at anbringe detektorer på kroppen af slanke og overvægtige mennesker døgnet rundt har forskere kunnet vise, at overvægtige og fede mennesker har en klar tendens til at være mindre urolige eller kropsligt rastløse end personer med normal vægt. Overvægtige sidder dagligt stille gennemsnitligt 164 minutter mere end slanke, mens de slanke står op 152 minutter længere end de overvægtige. Jo tykkere man er, jo mindre bevæger man sig. Det svarer til, at overvægtige forbrænder omkring 300 kalorier mindre hver dag, og det kan føre til en vægtøgning på cirka ti kilogram per år. Forskere*) har vist, at en persons Neat-niveau fastlægges tidligt i livet. Det betyder, at det aktivitetsniveau, vi vænner vores børn til, er helt afgørende for deres fremtidige sundhed. Fede børn ser mere fjernsyn end slanke børn det er vist i talrige undersøgelser. Men bliver børn fede af at se fjernsyn? Eller ser de fede børn meget fjernsyn, fordi de ikke gider lege? Det fik man svar på i en undersøgelse, hvor man ved lodtrækning inddelte skolebørn i to grupper: En »sluk fjernsynet«-gruppe og en gruppe, hvor børnene måtte se det fjernsyn, de havde lyst til. I sluk fjernsynet-gruppen fik forældrene udleveret en anordning, så de kunne tildele deres børn en afmålt mængde elektricitet til fjernsyn og computerspil. Når el-rationen var brugt op, slukkede fjernsyn og computerspil. Efter syv måneder stod det klart, at sluk fjernsynet-gruppen havde taget betydeligt mindre på i vægt end kontrolgruppen. Undersøgelsen viste, at børn bliver fede af at se fjernsyn. Den fortæller os også, at man med små anordninger kan ændre børns fysiske aktivitetsniveau i dagligdagen. Videnskaben viser, at børn, der bevæger sig, er glade børn. Børn, der bevæger sig, har mere selvtillid og flere venner. Børn, der bevæger sig, føler sig mere raske. Børn, der bevæger sig, lærer mere.

Der har gennem årene været megen diskussion om to, tre eller fire idrætstimer i skolen. Nu gælder det om at få sparket noget Neat ind i denne debat folkeskolen skal nytænke, så der kommer masser af bevægelse ind i børns dagligdag. Er det ikke mærkeligt, at vi har en skole, hvor lærerne må bruge uendelig meget tid på at få børnene til at sidde stille? Og når de så når puberteten, har vi problemet. Nu er de urolige børn blevet transformeret til kropsligt dovne unge mennesker. En ven af mig, der er skoleleder og idrætslærer, kunne fortælle om de unge piger, der afviste at løbe i idræt med argumentet: »Er du klar over, at vi bliver forpustede?«

Forskerne har også vist, at energiforbruget stiger hos personer, der tygger sukkerfrit tyggegummi. Kalorieforbruget øges med ti kalorier, for hver time man tygger tyggegummi. Det er altså muligt at måle en effekt på energiforbruget selv ved brug af den lille tyggemuskel. Men der er trods alt andre aktiviteter i dagligdagen, der batter langt mere det giver altså mere at gå en tur end at tygge tyggegummi. Den seriøse skole trænger til, at der sparkes lidt Neat ind i debatten. Det er seriøst vigtigt at fastlægge et højt Neat-niveau tidligt i barndommen.

*)Hovedreferencen er: Interindividual variation in posture allocation: possible role in human obesity. J.A Levine og L.M. Lanningham-Foster med flere. Endo­crine Research Unit, Mayo Clinic, Rochester, USA. jim@mayo.edu


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ