Massivt ja til overenskomst

Næsten 98 procent af lærerne, der stemte, stemte ja til deres nye overenskomst. Stemmeprocenten var noget lavere end ved urafstemningen for tre år siden

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærere, børnehaveklasseledere og ledere var enige med hovedstyrelsens medlemmer om at sige ja til en ny overenskomst.

97,7 procent af de lærere og børnehaveklasseledere, der stemte, havde valgt at sætte krydset ved ja til deres nye overenskomst. Blandt de ledere, der afgav deres stemme, stemte godt 95 procent ja.

»Lærerne ønskede et nyt lønsystem, og et så markant ja til overenskomstresultatet viser, at de er godt tilfredse med, at vi tog første skridt til et nyt lønsystem denne gang. Arbejdsgiverne har selv givet udtryk for, at et lønsystem skal være accepteret af medarbejderne, hvis det skal skabe motivation. Afstemningsresultatet viser, at lærerne godkender denne aftale som et væsentligt skridt mod det mål«, siger DLF-formand Anders Bondo Christensen.

Blandt stemmerne i Københavns Lærerforening var der godt 93 procent ja-stemmer. Her var stemmeprocenten 61,7.

Lærerne sagde ja til blandt andet at få to løntrin og forbedringer af pensionen. Mange var glade for, at der ikke blev sat penge af til lokale lønforhandlinger. I stedet får de et centralt tillæg, som svarer til 1,25 procent af lønsummen, som andre grupper har afsat til lokale forhandlinger. Lederne fik afsat 2,5 procent af lønsummen til lokale lønforhandlinger.

Ved urafstemningen i 2002 sagde næsten 95 procent af lærerne nej til overenskomstresultatet. Men selv om lærerne stemte nej, blev resultatet en realitet, da det blev kædet sammen med de andre organisationers afstemninger.

Dengang var lærernes stemmeprocent over 75. Denne gang var det kun 59,1 procent af lærerne, der stemte.

»Jeg havde naturligvis gerne set, at lige så mange havde afgivet deres stemme denne gang, men stemmeprocenten er stadig flot og viser, at lærerne er meget engagerede i resultatet af overenskomstforhandlingerne«, siger Anders Bondo.

mbtrier@dlf.org

Ingen nejer

På Korsvejens Skole i Tårnby var det ikke muligt at finde en lærer, der havde stemt nej til overenskomstresultatet. 511 havde stemt i Tårnby og Dragør Kommuner. Blandt dem stemte 505 ja, og seks stemte nej. Folkeskolen har spurgt et par lærere på Korsvejens Skole, hvorfor de stemte, som de gjorde:

Skoleleder Grethe Birch:

Jeg synes, det er et flot resultat. Jeg er glad for, at der skal forhandles 2,5 procent lokalt. Vi har haft lave lønninger herude. Afdelingsledere og nyansatte ledere har været dårligt lønnede. Jeg tror, der vil ske et generelt lønløft det er der behov for. Jeg stemmer ja ud fra et solidaritetsprincip om, at alle skal løftes. Vi ville gerne have en ny arbejdstidsaftale. Lige nu er det dog meget lettere, at der ikke kommer en ny aftale. Jeg kender den gamle, og jeg kan godt huske, hvor svært det var, da den blev indført.

Lærer Katharina Hjuler:

Jeg har ikke fået stemt, fordi jeg har født for to uger siden. Tankerne har været andre steder. Men lige nu er jeg helt vildt ærgerlig over, at jeg ikke har stemt. Jeg ville have stemt ja. Blandt andet fordi der i fremtiden bliver indbetalt pension under hele barslen. Selv når jeg dog ikke at få gavn af det. Helt generelt synes jeg, at det er en rigtig god overenskomst.

Lærer Karsten Bahn Rasmussen:

Det er første gang i 32 år, at jeg stemmer ja. Jeg stemte ja, fordi vi får et løntrin, en forbedret tjenestemandspension og en ordning for 93-gruppen. Jeg stemmer også ja, fordi vi får sat en bremseklods på Ny Løn. Det er jeg meget tilfreds med. Det er ikke så godt, at vi ikke får en ny arbejdstidsaftale. Men det er en forhandlingssituation, så man må også give noget. Det er en morsom oplevelse at stemme ja. Jeg er pludselig på vinderholdet.

Powered by Labrador CMS