Debat

Realskolen igen

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tidligere tiders realskole kan blive fremtidens skole, hvis regeringsprogrammets firedobbelte kontrolsystem kommer til at dominere folkeskolen.

Realskolen flyttede i sin tid tyngdepunktet væk fra de humanistiske, de kreative og praktiske fag og over til de reale fag. Det var de væsentlige og anvendelige fag som matematik, naturfag og fremmedsprog.

Efter en periode, hvor folkeskolens formål med elevernes alsidige og personlige udvikling var i centrum, skal tyngdepunktet nu igen flyttes over mod de reale fag. Det vil ske gennem den kontrol og styren af folkeskolen, som gennemsyrer regeringsprogrammet.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Der skal nu være både et Råd og en Styrelse for evaluering og kvalitetsudvikling, national test og dokumentation samtidig med Evalueringsinstituttet. Derudover forpligtiges kommunerne til at udarbejde en årlig tilsynsrapport om det faglige niveau i alle kommunens skoler.

Foruden dansk er det netop realskolefagene matematik, engelsk og naturfag, som skal pålægges den nationale obligatoriske test.

Skolerne vil selvfølgelig, med hensyn til elevtimetal og undervisningens indhold, blive nødt til at opprioritere realskolefagene til fordel for de bløde humanistiske færdigheder og de praktiske og kreative fag.

Mens regeringen således ikke skyer nogle midler, når folkeskolen skal overdynges med kontrol, er det interessant, at regeringspartiet Venstre er helt anderledes følgagtig over for de frie skoler, når de blot skal pålægges at udarbejde trin- og slutmål.

Realskolen tilhører fortiden.

Det er netop folkeskolens vægtning af både de hårde og bløde færdigheder og værdier, som skal få mennesker, kultur og teknologi til at fungere godt sammen.

Det er den niche, som skal sikre Danmarks velfærd i fremtiden.

Powered by Labrador CMS