Anmeldelse Skønlitteratur
0   161

Hukommelsens skæbne

Fakta<p>Forfatter: Ebbe Spang-Hanssen</p><br /><p /><br /><p>Pris: 225,00 Sider: 232</p><br /><p>HUSK ISBN</p><br /><p>Forlag: Gyldendal</p>

Det, man ikke har i hovedet, må man have i . Ja, hvor, egentlig? For 20-25 år siden var det en gængs holdning blandt mange lærere, at udenadslære var ligegyldig, det handlede om, at eleverne skulle lære, hvor de kunne slå tingene op. Lige for tiden er det lige ved at være omvendt, og om atter 20 år kan vi være tilbage igen, uanset hvor meget Pisa-skolens fortalere selv mener, at nu har de fundet frem til det indiskutabelt rigtige.

Artiklen fortsætter under banneret

Situationen er nemlig ikke ny. Siden menneskeheden skabte et skriftligt alternativ til memoreringen, har holdningen skiftet fra den ene periode til den anden. I højmiddelalderen havde de få lærde adgang til de få bøger. Men når man diskuterede, hvordan mennesket kan opbygge sin sjæl, fik hukommelsen en fremtrædende plads i bygningsværket, nemlig som menneskets indre skatkammer.

Oplysningstiden fik ikke has på terpepædagogikken, men mange af tidens tænkere forsøgte at dreje skoleundervisningen fra ordene og over mod tingene det reale. Det var faktisk derfor, at den skoleform, der opstod i 1780erne, fik betegnelsen realskole.

Bogen er en spændende gennemgang af en menneskelig kunnen, som de fleste i dag umiddelbart opfatter som naturgiven og uundværlig. Forfatteren fortæller os noget andet, i en spændende, godt researchet og velskrevet fortælling om, hvordan man gennem tiderne har forestillet sig indersiden af hovedet, og hvad det bør bruges til.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Netværket for danskundervisning er for alle, der underviser i eller interesserer sig for faget. I samarbejde med Dansklærerforeningen.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
3.241 andre er allerede tilmeldt