Folkeskolens leder:

National test den 8. februar

Underrubrik

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

»Så ved du, det blir til noget«, siger Venstre. Og medmindre der sker noget uventet i valgkampens slutspurt, så blir det til noget.

Om det så er godt, og hvad det sådan liiige går ud på, det ved vi derimod ikke. Tidligere hed partiets slogan »Venstre ved du, hvor du har«. Men det har man opgivet, og det er der god logik i. For Venstre ved vi ikke helt, hvor vi har.

Da Ulla Tørnæs i november 2002 indgik forlig om folkeskoleloven, blev det slået fast, at partierne Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne var enige om, at aftalen betød, at der ikke skulle indføres flere obligatoriske test i skolen. Men det holdt nu ikke længe. De seneste par år har Tørnæs megafonmarkedsført tre obligatoriske test. Og bedst som det så ud til, at parterne var ved at nærme sig hinanden med en aftale om forskellige og frivillige evaluerings- og testværktøjer, overhalede ministeren sig selv indenom med krav om fem obligatoriske test i stedet for de tre. Venstre Danmarks liberale parti ved du, hvor du har. Nemlig på vild flugt fra partiets traditionelle modstand mod central styring.

I hovedstaden har de to folketingskandidater og Venstre-borgmestre, Søren Pind og Martin Geertsen, udsendt et 16-punkts-program for folkeskolen, som virker lige så liberalt og nærdemokratisk som skolereglerne i det gamle, kommunistiske Østtyskland. Morgensang skal være obligatorisk på alle københavnerskoler. I fire minutter! Og alle elever på alle klassetrin skal testes fagligt hvert år. Dog må skolerne selv bestemme, om de vil bruge karakterskalaen, Venstre går nemlig ind for valgfrihed! Med inspiration fra Storbritanniens Thatcher-tid skal skoler, der ikke kan leve op til bestemte faglige krav, kunne idømmes »to år til at rette op på problemerne og fem år til at fjerne dem«. Permanent lav standard betyder, at skolen lukkes. Samtidig loves der økonomiske belønninger til hver lærer, der skaber »bemærkelsesværdige faglige fremskridt«. Så ét resultat er i hvert fald forudsigeligt, det kendes nemlig fra Storbritannien: Flugten fra de skoler, der har allermest behov for dygtige lærere, vil blive voldsom.

Venstre, så ved du, det blir til noget!

Og oppositionen? Socialdemokraterne! Af bladets valgtema fremgår, at obligatoriske test nu blir til noget. Partiet har droppet sin modstand.

Det afgørende for folkeskolen bliver så hvor mange, hvordan og på hvilke vilkår. Hvis Folketingets partier lægger øret til jorden, vil de opdage, at mange skoler er meget optaget af at forbedre evalueringskulturen, og hvis de får lov, vil test sammen med andre evalueringsmetoder blive anvendt som et pædagogisk hjælpemiddel. Så lidt og så meget, som der skal til, for at test kan indgå i en fornuftig evalueringshelhed, som både elever, lærere og forældre kan bruge.

Husk at deltage i den frivillige, nationale test den 8. februar.

-th