Forlig gavner ligestilling

Delforlig kan forbedre vilkår for ansatte med børn. Parterne er nået endnu et skridt mod en samlet overenskomst

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De kommunale arbejdspladser skal dele den økonomiske byrde, der opstår, når ansatte skal have barselsorlov. Det er målet med et delforlig i overenskomstforhandlingerne. Hver enkelt kommune eller region skal oprette en barselsfond, som udligner udgiften til løn under barsel og løn til barselsvikarerne.

Et af målene er, at yngre kvinder ikke bliver diskrimineret ved ansættelse.

Delforliget bliver kun til virkelighed som en del af en samlet overenskomst. I et tidligere delforlig er der også sket forbedringer af barselsreglerne. I dag går barslende glip af pensionsindbetaling i den del af barselsorloven, hvor de ikke får løn, men fremover skal arbejdsgiverne også indbetale pension i dagpengeperioden. Reglerne kommer til at gælde fra den 1. oktober 2005. Men altså kun hvis den samlede overenskomst vedtages.

Formanden for Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte (KTO), Dennis Kristensen, mener, at forligene tilsammen gavner ligestillingen:

»Vi har fået en meget flot aftale, som både giver et markant løft i forhold til ligestillingen på arbejdsmarkedet og klart forbedrer vilkårene for de ansatte med børn«.

Også arbejdsgiverne er glade for forliget.

»Kommunerne har generelt et ønske om, at man kan få familie- og arbejdsliv til at hænge sammen. Der er områder, hvor vi kan gøre noget. Og det har vi gjort«, siger formanden for KLs løn- og personaleudvalg, borgmester i Herlev, Kjeld Hansen.

Parterne blev også enige om, at ansatte, der er forældre til børn under 14 år, får tjenestefrihed i op til fem dage per barn per år, hvis barnet bliver indlagt på et sygehus.

Den nye barselsudligning træder først i kraft, når strukturreformen er på plads i januar 2007.

Lærerne forhandler

Sideløbende med forhandlingerne på KTO forhandler KL også med de enkelte organisationer.

Lærerne forhandler om at få et nyt lønsystem, hvor individuelle løntillæg ikke længere eksisterer, og en ny arbejdstidsaftale med udgangspunkt i den professionelle lærer.

Kommunerne vil derimod have flere penge ud til lokale lønforhandlinger og vil have, at lærerne som udgangspunkt er til stede på skolen i arbejdstiden. Alligevel tror Kjeld Hansen, at parterne kan nå hinanden.

»Forhandlingerne med lærerne går, som de skal. Vi håber, det ender i et resultat. Det har jeg hele tiden haft en forventning om. Folkeskolen, lærerne og kommunerne som arbejdsgivere har brug for et resultat, som besvarer mange af de angreb, der har været mod folkeskolen«, siger Kjeld Hansen.

mbtrier@dlf.org

Delforlig

Indtil videre er parterne i KTO-forhandlingerne nået til enighed på en række punkter. Delforligene skal indgå i en samlet overenskomst, som kun bliver en realitet, hvis den bliver vedtaget. Datoerne viser, hvornår delforligene blev indgået.

3. december 2004:

Alle ansatte i amter og kommuner rykker et løntrin op. Det betyder lønstigninger på cirka 1,5 procent den 1. april 2005. Eksempel: En folkeskolelærer i Holbæk Kommune, som er på løntrin 30, vil rykke til 31 og dermed få en lønstigning på 4.455 kroner om året per 1. april 2005.

Der bliver indbetalt pensionsbidrag i hele barselsorloven.

7. januar 2005 indgik parterne en række mindre delforlig, blandt andet:

En samarbejdsaftale, som tilpasser parternes samarbejdssystemer i processen frem mod kommunesammenlægningerne i 2007.

Et udvalg skal komme med bud på mere gennemskuelige lønsedler.

21. januar 2005 indgik parterne blandt andet disse delforlig:

De enkelte kommuner skal etablere barselsudligningsordninger.

Ansatte med børn under 14 år får ret til fem dages tjenestefrihed i forbindelse med barns indlæggelse på sygehus.

23. december 2004:

I organisationsforhandlingerne har HK og en række andre faglige organisationer opnået et delforlig, som kan få stor betydning for de andre organisationers forhandlinger. Delforliget går ud på, at 2,5 procent af lønsummen afsættes til lokale lønforhandlinger. 1,1 procent afsættes til de enkelte organisationers specielle forhandlinger.

31. januar:

I organisationsforhandlingerne opnår social- og sundhedssektoren i FOA et delforlig, hvor 1,25 procent af lønsummen afsættes til lokal løndannelse. Der er udmøntningsgaranti, og pengene bliver inden for overenskomstområdet. Derudover er der aftalt centrale lønforbedringer og fuld udbygning af pensionsordninger.

Læs mere på www.folkeskolen.dk/OK05