»Børn giver mig små oplevelser, men store glæder«

Hun brænder for at åbne børns øjne for naturen. »Hvis den ild slukkes, er man udbrændt«, siger Rita Jørgensen, der har været lærer i 38 år. Til sommer er det slut

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En pige i 1. klasse skulle forklare sine for-ældre, hvilke lærere hun havde i skolen: »Jeg har Rita til edderkopper«, lød det overraskende svar.

På Nim-Underup Skole, en lille landsbyskole små 15 kilometer uden for Horsens, arbejder Rita Jørgensen blandt ni andre lærere og 130 elever. Her har hun undervist i snart 38 år. I oktober fyldte hun 60 år og har valgt at gå på efterløn, når dette skoleår er omme. Det er skoleleder Henry Holm-Barreth rigtig træt af. For han er faktisk tæt på at kalde Rita for verdens bedste lærer.

»I starten af skoleåret deltog vi i Den Store Edderkoppejagt, hvor man skulle finde tre forskellige edderkopper. Det var Rita, der stod for det, og hun inddragede hele skolen, og der var edderkopper overalt. Der er denondelynemig noget engagement bag det, hun foretager sig, og i øjeblikket er det pindsvin, der er det helt store«, siger Henry Holm-Barreth.

Denne morgen er der miljørådsmøde på skolen med elever fra tre klasser, to lærere, en servicemedarbejder og skolelederen. De er samlet om et bord i skolens lyse aula. Rita lægger ud og orienterer om status på de fire pindsvineboer, som 1. klasse skal lave. Det er et led i det projekt, som skal sikre, at Nim-Underup Skole kan beholde Friluftsrådets grønne flag, som skolen fik sidste år. Dengang var det vandbesparelse, der var temaet. I år hedder det »Hit med naturen«, og skolen skal sørge for fem forbedringer for naturen.

Rita og en anden lærer i natur/teknik styrer projektet, der omfatter alle på skolen. Desuden underviser Rita tre klasser i natur/teknik. Hun underviser også i religion, matematik, billedkunst og har specialundervisning i læsning. Alt sammen foregår med et enormt engagement og med en kreativitet, som griber folk omkring hende. Men hvor kommer engagementet fra? Rita selv er ikke i tvivl.

Nyt stof er en udfordring

»Jeg brænder for at åbne børns øjne for ting i naturen. Hvis den ild slukkes, er man udbrændt, men der er jeg heldigvis ikke nået til endnu«, siger Rita.

»Børn giver mig små oplevelser, men store glæder. Blandingen af at arbejde med børn, gode kolleger og en god opbakning fra forældreflokken gør, at jeg altid har været glad for mit arbejde«.

»Der er nye elever hvert år, og de fag, jeg har, forandrer sig hele tiden. Nye elever og nyt stof er en udfordring, for man er nødt til at følge med. Jeg går aldrig til en time uden at være forberedt. Men det kan godt være, at en elev har en bedre idé, og så snupper vi den, hvis det relaterer til stof, vi alligevel skal igennem«, siger Rita.

Engagementet kommer også af at være uddannet på andre vilkår, end det sker i dag, kombineret med en vilje til at ville være god til det hele.

»På Hjørring Seminarium skulle vi have eksamen i alle fag. Jeg har endda eksamen i violinspil og fik et mg. Jeg havde ikke nemt ved det og skulle slide mig til det, men jeg gjorde det«, siger hun.

»Man skal prøve at kæmpe lidt for at blive bedre, og det skal eleverne også. Hvis man bare får lov til at slippe nemt hver gang, lærer man ikke at få den energi og det mod, som skal til mange steder i livet. Derfor må man også give ekstra opgaver til de elever, som er dygtige. Det gør ikke noget, at det er lidt hårdt en gang imellem«, siger hun.

En muldvarp på køl

Selvom Rita underviser i og interesserer sig for mange forskellige fag, så er det natur/teknik, der har hendes særlige interesse. Her bliver der eksperimenteret på livet løs, og hvis en død grævling ligger i en grøftekant, bliver børnene slæbt derhen.

»Det, at man kan tage en sommerfugl ind i klassen, kigge på den og se, hvordan den fungerer, er fantastisk. For et par måneder siden kom eleverne næsten hver dag med nye sommerfugle, som de ville have mig til at fortælle navnet på. Vi aflivede nogle af dem, lavede en samling, men hvis vi havde dem i forvejen, slap vi dem løs igen. Naturen har så mange logiske forklaringer, som jeg forsøger at give videre«, siger hun.

»Blandt fugle er det den han, der kan servere det bedste måltid, som får hunnen. Det kunne vi mennesker godt lære lidt af. Man må godt gøre sig lidt umage en gang imellem«.

»Dér har du Rita i en nøddeskal«, lyder det fra en af kollegerne på lærerværelset.

»Grønt Flag Grøn Skole« er blevet en succes på Nim-Underup Skole, og eleverne går op i det med stor interesse. Rita er overbevist om, at det har givet noget ekstra.

»Vi lærer børnene, at naturen er et sted, man kan undres, men samtidig er naturen noget, man skal passe på. Jeg tror, de bliver mere miljøbevidste, også på længere sigt, men man skal have fat i dem allerede i 1. klasse«.

I skolens fryser opbevares der andet end boller og kage.

»I år har vi haft en muldvarp, en ugle, en dompap og forskellige andre fugle liggende«, siger Rita med et grin.

»Jeg har en idé om, at det, man har i hånden, er bedre end det på billedet. Derfor får de dyr eller planter, som børnene kommer med, også førsteprioritet. Det betyder også, at vi ikke følger årsplanen fuldstændigt, men vi når da som regel det, vi skal«, siger hun.

Samtidig med at engagementet er en af Ritas styrker, er det også hendes svaghed.

»Jeg kan ikke slippe arbejdet. Skolen har taget min tid, og der går da ofte tre timer med forberedelse derhjemme. Derfor er der også nogle i familien, der er bekymrede for den dag, jeg går på efterløn. Men jeg føler mig nok lidt slidt nogle steder, og jeg kan da godt mærke, at jeg er blevet langsommere til mit arbejde«.

»Jeg synes, 38 år er nok. Men man ved jo ikke, om skolen har brug for en vikar en gang imellem, så det kan godt være, at jeg ikke helt kan slippe arbejdet«, siger Rita.

jrjohansen@dlf.org

Blå bog

Rita Jørgensen er født og opvokset i Rubjerg ved Løkken i Nordjylland. Hun blev uddannet fra Hjørring Seminarium i 1967. Samme år blev hun gift med Sven og flyttede til Nim, da han skulle læse til ingeniør. Rita fik samtidig job på Nim-Underup Skole og har været der lige siden. Sammen har parret døtrene Ida og Ane på 26 og 29 år.

»Der er et meget stort engagement, og hun kan formidle det ud, så det smitter. De mindste detaljer kan hun gøre spændende«Anders Bregendorf, lærer»Det er sjovt. Man lærer meget om farver og fugle, og hun laver skuespil, når hun fortæller historier i kristendom. Det er ikke helt normale ting, hun laver«Susanne Hecquet, 5. klasse»Hun er meget engageret i eleverne, og hun siger tingene, som de er. Hun har nok også svært ved at geare ned. Engang skræmte hun næsten livet af en vikar, fordi der lå dyr i fryseren«Henry Holm-Barreth, skoleleder»Det er sjovt at have Rita, fordi vi laver eksperimenter. Vi putter for eksempel gær i en flaske med vand og sætter en ballon oven på, så den puster sig op«Søren SylvesterSkytte Nielsen, 5. klasse