Anmeldelse

Københavnerfortolkningen

Dokumentarfilm

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

En dag i 1962 tog Thomas Kuhn til København. Videnskabsteoretikeren, der i bredere kredse er kendt som skaber af begrebet om paradigmeskift, fik rigget en spolebåndoptager til og gik så i gang med at interviewe Niels Bohr om, hvordan hans tolkning af elementarpartiklers besynderlige adfærd egentlig skal forstås. Det var en heldig beslutning, for Bohr døde, dagen efter at interviewet var afsluttet. Men båndet med den såkaldte Københavnerfortolkning har vi endnu.

Der var ikke kamera på dengang, men instruktøren af denne timelange film har brugt tricket med at filme et par velinstruerede hænder foran båndoptageren og bruntintet disse sekvenser. Det virker fint, og paradoksalt nok autentisk og tidstypisk, selv om det altså er en konstruktion.

Filmen består derudover af computeranimerede modeller af forsøgsopstillinger, der fint belyser den empiriske baggrund for tolkningen, samt besøg på et forskningscenter i Wien, hvor man i praksis arbejder på at bevise, at en partikel faktisk kan befinde sig på hver sin side af Donau på samme tid altså det fænomen, Bohr kom med en forklaring på. Han mente, at det, forskerne ser, simpelt hen afhænger af, hvilket apparatur de bruger til at måle med.

Filmholdet har været godt omkring i verden og interviewet førende forskere, der forholder sig nogle af dem kritisk til Københavnerfortolkningen. Det er solidt arbejde, men desværre kommer disse indslag til at fremstå som en endeløs række af talende hoveder, som kan være svære at holde ude fra hinanden. Det kræver en indsats at få disse forskeres teorier og begrebsapparat på plads.

Jeg har forhørt mig hos en erfaren fysiklærer, som har set filmen. Meldingen herfra er, at den vil være for svær at forstå for eleverne, på nær de allermest nørdede. Men den kan berige fysiklærernes egen indsigt i og fascination af svært tilgængelige områder af faget. Engagementet stiger, når indsigten bliver dybere.

Filmen er ikke kun for fysikere. Den kan ses af alle, der er interesseret i indsigt i vores jords beskaffenhed. Hold øje med, hvor den bliver vist rundt omkring i landet. Eller køb den hjem fra Filminstituttet.