Anmeldelse

Forfattere, fyndord og folkemunde

Citater fra Garfield til Gud

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Litteraturforskeren Ejgil Søholm påtog sig i mange år at forsyne litteraturfolket med en kalender sprængfyldt af anekdoter om og citater af forfattere, kendte såvel som uretfærdigt glemte. Desværre er Søholm ikke iblandt os mere, men som litteraturens skrøneskriver har han fået en værdig afløser med Kiddes sjove og eftertænksomme bog dog uden kalender.

Sin belæsthed dokumenterede unge Kidde for år tilbage med sine helsidesstriber med Litterærlige Klassikere. En side per hovedværk gav oplysninger nok til at kunne bluffe sig gennem en eksamen, og så var der endda plads til en rating af Københavns førende pizzeriaer.

Kuriøse forfatterbilleder er spredt over siderne sammen med biografiske oplysninger samt citater til enhver lejlighed. Som dette af Samuel Butler den yngre: "Der burde være hospitaler for afholdsfolk. Men de ville sandsynligvis falde tilbage til afholdenhed igen, så snart de kom ud". Jo, man skal ikke glemme, at Kidde i sine unge dage stod i spidsen for Folkebevægelsen for W.C. Fields.

Bogen hører naturligt hjemme på lærerværelsets hylde til støtte for finurlige hoveder. Og hvis der stadig er skoleinspektører, der skriver deres dimissionstaler selv, er der guldgruber af visdom til at sprede ud over afgangsklasserne. Men man skal så nok holde sig fra citatet af unge Butler.