Anmeldelse

Komplet sangteknik

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Dette materiale indeholder stof til et livslangt studium af den menneskelige stemmes muligheder. Forfatteren har gennem mange år studeret sit emne fra bunden og har derved frigjort sig fra den ulidelige kamp mellem klassisk og rytmisk skolede pædagoger. En af hendes væsentligste pointer er netop, at en klassisk skolet menneskestemme sagtens kan bruges til heavy metal uden at tage skade sangeren skal bare kende sin stemme og være bevidst om de teknikker, hver stilart kræver.

Ud over en grundig og for de fleste i folkeskoleverdenen lovlig teknisk gennemgang af en række grundprincipper gennemgår sangpædagogen de fire funktioner neutral, curbing, overdrive og belting. Enhver tænkelig lyd fra stemmen kan henføres til en af disse funktioner. Derefter gennemgår hun, hvordan man træner klangfarver og forskellige effekter. Stemmeproblemer har sit eget afsnit, som bør overlades til specialister: Forkert opfattede eller halvt forståede råd kan invalidere elevernes stemmer.

På cden er der god støtte at hente til den daglige træning. Øvelserne er lidt tørre, men de skal jo heller ikke køres igennem på en eftermiddag. Tværtimod, bogen er for de målrettede, der kan tænke et par år frem i tiden med hensyn til at udvikle både egne og børnenes stemmer.