Anmeldelse

Asernes kamp

Klik for at skrive manchettekst.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Til tider spørger man sig selv om, hvor mange versioner af de nordiske gudesagn man behøver at have stående på et gennemsnitligt skolebibliotek. Stoffet tiltrækker forfattere og illustratorer i læssevis.

Men denne bog er værd at overveje. Den engelske forfatter startede som poet, og det mærkes på sproget godt viderebragt af oversætteren. Crossley-Holland tilbragte det meste af fire år på Island for at studere norrøn mytologi og sagaer, så han har en dybere indsigt i historierne end de fleste. Smukt og velfortalt leder han læseren igennem de dramatiske begivenheder i jordens første tider og igennem asers og jætters slægtshistorie. Han styrer behændigt uden om faldgruber, der fanger mange andre forfattere. For eksempel tendensen til at skildre guder og jætter som lalleglade idioter. Sådan har man bestemt ikke opfattet dem for 1.000 år siden og tidligere.

Der er ramasjang i fortællestilen, og til tider indfølt poesi, der rører nok så meget, især i historien om Balders død.

Kirkeministeren har for nylig godkendt Forn Sidr som officielt trossamfund. Men bogen er også god til verdslig brug.