Debat

Amtscentrenes forankring

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Anders Bondo Christensen mener i Folkeskolen nummer 46, at det ikke er nogen god idé at forankre amtscentrene i centrene for videregående uddannelse (CVU).

Det, tror jeg til gengæld, er en af de meget positive sider ved strukturreformen, da amtscentrene og de pædagogiske CVUer sammen vil kunne hæve kvaliteten i deres forskellige ydelser.

En grundlæggende forudsætning for amtscentrenes forankring i CVUerne er naturligvis, at de overføres i hel form, og at alle grundydelserne med udvikling og uddannelse af undervisningsmidler fortsat opretholdes. Der skal ikke bevillingsmæssigt røres ved amtscentrene, og servicen over for skolerne skal mindst være den samme.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Det er det grundlæggende.

Men amtscentrenes forankring åbner en række spændende perspektiver for læreruddannelsen og efter- og videreuddannelsen af lærere. Der vil opstå et spændende samspil mellem teori og praksis. På den ene side vil vi i læreruddannelsen lettere kunne inddrage praksiserfaringer og formidling af undervisningsmidler til de studerende. I efter- og videreuddannelsen vil vi få et mere koordineret og kvalitativt bedre tilbud, der kombinerer amtscentrenes nære praksistilknytning med CVUernes forskningstilknytning.

Det samme gælder de udviklingsprojekter, som der er mange af i kommunerne. Disse vil også kunne få et løft, når de to parter amtscentre og CVUer går sammen om løsning af den slags opgaver.

Der er store perspektiver i amtscentrenes forankring i CVUer. Vi har dannet en dialoggruppe mellem CVU-rektorkollegiet og amtscenterlederne. Her er vi enige om, at der er mange positive muligheder i, at amtscentrene forankres i CVUer, men forudsætningen er naturligvis, at centrene komme hele over i CVUer, og at bevillingsgrundlaget er uændret.