Debat

Vrøvl og vås om test

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Endnu en gang nyder det rene vås kronede dage. Og endnu en gang er det Socialdemokraterne, der har fornøjelsen af at krone en udvandet omend logisk konsekvens af sin højtbeundrede folkeskolelovs spillen fallit på uddannelsesområdet. Når der gerne må testes i folkeskolen, bare det ikke sker med obligatoriske nationale test, turde det være en afspejling af den mangel på alvor, hvormed lovgiverne ser på folkeskolen. Det er socialdemokraten Pernille Blach Hansen, der i Folkeskolen nummer 45 sætter ord på vrøvlet. Testene må ikke være nationale og obligatoriske, fordi de skal afpasses til hver enkelt elev. For når lærerne nu er pålagt, hvad folkeskoleloven umuliggør, at differentiere deres undervisning, ja, så skal testene selvfølgelig også tage udgangspunkt i hver enkelt elev. Men så er testene jo bare ikke længere test. Så er de blot en bekræftelse af, at eleven har nået det stade, som læreren forud har forudset, når udgangspunktet tages i betragtning. Og hvis en test viser et dårligt resultat for eleven, er det selvfølgelig blot en forkert test, læreren har udsat eleven for. På den måde undgår vi, som krævet af Pernille Blach, at testene viser, at Søren er bedre end Peter. Men da Søren vitterlig er bedre end Peter, tjener testene slet ikke testformål, men alene til at vise, at Søren og Peter og alle de andre i klassen i testmæssig henseende er lige dygtige. Hvad de altså slet ikke er. Testene skal altså alene tjene til at sandsynliggøre virkeliggørelsen af det socialdemokratiske ensgørende lighedsideal. Man kan da kun anbefale undervisningsministeren at se bort fra den socialistiske side af Folketinget og gennemføre obligatoriske nationale test på baggrund af et sprængt forlig.

Forkortet af redaktionen

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler