Klik ind og lær om allergi

En nyttig side for både børn, forældre og lærere

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lær om allergi med et klik

»Det skal være sjovt at lege på www.astma-allergi.dk, uanset om du er 4 eller 40«.

Det er mottoet i allergisektionerne til børn og deres forældre på Astma-Allergi Forbundets relancerede hjemmeside: www.astma-allergi.dk

Og der er virkelig meget leg på sitet. De yngste kan følge de animerede tegneseriefigurer Bo eller Liv gennem en dag og høre mere om, hvad det indebærer at have astma, og hvad man skal være særlig opmærksom på.

For de større (10-16-årige) findes et spil »AstmaAction«, hvor man i et allergiunivers på tre forskellige niveauer skal bekæmpe husstøvmider, skimmelsvamp og andre allergener. Der er tale om en nøje forberedt indsats, der ikke lader militæraktioner meget tilbage. Alene ordvalget vidner om, hvilken målrettet aktion der er tale om: EET-MI håndholdt molekylemolestrator, selvgenererende energikilde, ubegrænset ammunition. At svare ja til, om briefingen er modtaget og forstået, sker derfor også med en vis bæven: Har man virkelig forstået beskeden fuldt ud? Spillets alvor går pludselig op for én, her handler det vist ikke bare om at få fjernet lidt nullermænd.

Alle aldersgrupper kan være med i den store quiz, hvor man selv kan vælge sin modstander blandt tre animerede figurer.

Ud over disse aktiviteter er der også mere traditionel information på siden, og har man én gang haft gæster boende, hvor én er glutenallergiker, og to ikke spiser kød eller æg, sætter man pris på en side som »Opskriftsdatabasen«, hvor man kan søge efter madopskrifter uden mælk, æg, hvede, gluten, fisk, nødder eller soja.

I det hele taget er det en meget nyttig side for både børn, forældre og lærere. En særlig side er helliget fagfolkene, her findes supplerende og gode råd til dagplejere og pædagoger i børnehaver og vuggestuer. Siden vil senere blive udbygget med et afsnit for ansatte i skolefritidsordninger.

1,5 millioner danskere er overfølsomme, så der kan vist ikke herske nogen tvivl om, at denne side har sin berettigelse.

Sprog og kommunikation

Nogle gange støder man på en ildsjæl, der samvittighedsfuldt driver en hjemmeside. En sådan person er Mikael Elkan, www.elkan.dk, som er uddannet fra Københavns Universitet i dansk under Institut for Nordisk Filologi. Han forklarer i afsnittet »Info om Elkan«, at siden oprindeligt var tiltænkt familie, venner og bekendte, der havde sproglige spørgsmål, men at der nu er cirka 2.000 besøgende per uge.

På den omfattende side finder man menupunkter som »Kommunikation«, hvor man blandt andet finder omtale af girafsprog og konfliktløsning samt ideer til konstruktiv kritik.

»Sprogshow« repræsenterer en bred vifte af punkter lige fra palindromer til bandeordenes etymologi. Der er også en ret brugbar parlør til chat og smiley, der er en god hjælp til at forstå nyere sprog. Der er test og ordlege og emner som »skriftsprog«, »talesprog« og »skriv«, hvor det bliver gennemgået, hvordan man skriver taler eller skriver til nettet.

»Vidste du at ?« findes som arkiv tilbage til 2001 uge 39, og i uge 16/2004 var begrebet »Hele molevitten« for eksempel forklaret.

Der opdateres hver uge, så hvis man har lyst, er der her et godt lille indslag i sprogundervisningen.

Hvis man på forsiden klikker på »Forum« under topbjælken, ryger man hen på undersiden med fem forskellige fora, blandt andet »Spørgehjørnet«, hvor spørgelystne kan få svar på for eksempel »Hvad er et rim?« eller »Hvor stammer udtrykket Han har ikke en kinamands chance fra?«

Der er en del sjove illusioner samlet under punktet »Under og Undren«, se denne elefant:

Siden er fyldt med interessante sider, og man har som bruger mulighed for at støtte sprogarbejdet på siden økonomisk og dermed oven i købet være med til at undgå, at der fremover kommer reklamer på siden.

»BFN«

Bye for now farvel for denne gang.