Debat

Evaluering eller inspektion

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Folkeskolen nummer 42 refererer Niels Christian Sauer til en uvildig evaluering af fleksibel skole i Håbo (omtalt på folkeskolen.dk den 13. februar og i bladet 19. marts).

Det kunne være interessant at få Niels Christian Sauer til at oplyse, hvad det er for en evaluering, han henviser til. Det eneste, jeg kan finde frem til, er, at »Skolverkets utbildningsinspektion« i efteråret 2003 har været på et inspektionsbesøg i Håbo Kommune, hvor man har besøgt hver skole i tre dage for at foretage nogle interview og overvære noget undervisning.

Der arbejdes med en inspektionsmodel, hvor syv områder inspiceres, bedømmes og rapporteres, men fleksibel skole nævnes ikke blandt områderne. Inspektionsrapporterne fra Håbo udkom i februar 2004. Rapporterne kan læses på www.skolverket.se/inspektion/ index.shtml

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Det skal bemærkes, at svenskerne overhovedet ikke anvender begrebet evaluering i forbindelse med inspektionsrapporterne. I Sverige er man nemlig godt klar over, at inspektion og evaluering er to helt forskellige ting.

Det giver anledning til to spørgsmål:

Er det disse inspektionsbesøg af »Her Majestys inspectors«, som Niels Christian Sauer ophøjer til evaluering?

Hvis svaret er ja, er det så udtryk for socialdemokratiske læreres fremtidige syn på, hvad god evalueringsskik er? Eller spurgt på en anden måde: Ønsker han statskontrollerede inspektionsbesøg indført i Danmark som en evalueringsform?