Anmeldelse Historie
0   19

Kvinder i Danmarkshistorien

Fakta<p>Forfatter: Grethe Jensen</p><br /><p>318 sider, 299 kroner</p><br /><p>Forlag: Politikens Forlag</p>

»Den kvinde har ingen huller i sin uvidenhed«. Således citerer forfatteren og historikeren Grethe Jensen en udtalelse om en af de nulevende fem kvinder, der fortælles om i denne bog.

Artiklen fortsætter under banneret

Her fortælles 48 bemærkelsesværdige danske kvinders historie gennem de sidste 1.000 år.

De 48 personer har ikke andet til fælles, end at de er kvinder, og at de som sagt på hver sin måde er bemærkelsesværdige. Bogen begynder med dronning Thyra fra 900-tallet og fortæller herefter om andre dronninger, adelskvinder, en enkelt heks, elskerinder, forfattere, skuespillere, politikere, videnskabsfolk med flere.

Forfatteren skriver i sin indledning, at de udvalgte kvinder alle har været med til at tegne vort billede af Danmarks politiske historie og kulturhistorie. Som kvinder har de været underlagt særlige vilkår og har måttet foretage nogle valg og fravalg, som også kvinder i dag sikkert kan genkende og spejle sig i. Endvidere skriver forfatteren, at ingen af de omtalte kvindeskæbner får lov til at blive sat til doms alene. De er nøje sammenvævet med den historiske scene, de optrådte på.

Det er denne sammenvævning af politisk historie, kulturhistorie og biografiskrivning, der er lykkedes, og som gør bogen så læseværdig.

Den bør have en naturlig plads på skolernes lærerbiblioteker. Mange af biografierne vil kunne genfortælles for eleverne i folkeskolen.

Og hvilken kvinde er det så, der ingen huller har i sin uvidenhed? Det skal ikke røbes her, men det drejer sig om enten dronning Margrethe den anden, politikeren Ritt Bjerregaard, forfatteren Suzanne Brøgger, politikeren Pia Kjærsgaard eller fysikeren Lene Vester-gaard Hau.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ

Historie- og samfundsfagsnetværket er for alle, der underviser i eller interesserer sig for de to fag. I samarbejde med foreningen Falihos.

Læs mere om de faglige netværk
Nu får du et nyhedsbrev (inkl. fagrelevante annoncer) fra netværket. Du kan ændre dine valg af nyhedsbreve på din profilside.
1.496 andre er allerede tilmeldt