Debat

Generel ændring skal forhandles

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Når der sker generel ændring af tjenestemandslønningerne, foretages tilsvarende regulering af pensionerne, jævnfør Tjenestemandspensionsloven af 1969, paragraf 27, stykke 2. Herom skal der tilsyneladende ikke forhandles. Finansministeriet går bare i gang som altid før.

Og dog: Betydningen af ordet generel skal vurderes.

I dag formindskes lønstigningssummen med en række skjulte generelle løndele, som gennem tiden har været omklassificering, Ny Løn, forbedring af stigningsprocenten for overenskomstansattes pension med mere. Det kan aldrig have været hensigten fra starten i 1969, at denne specielle del af lønstigningssummen vedvarende skulle formindske den resterende såkaldte generelle dels afsmittende virkning på pensionen.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

De sideløbende kommunale forhandlinger gav sidste gang én procent ekstra i regulering, formentlig i erkendelse heraf. Tjenestemandspensionisterne fik ikke dette tillæg. Der er noget, der skal indhentes. De mange års besparelser skal kompenseres.

Bemærk venligst, at ordene i loven »en tilsvarende regulering« ikke formindsker de opnåede reguleringer for tjenestemænd og overenskomstansatte. Ordet generel betyder almen. Der skal forhandles. Eventuelle udgifter hertil kan dækkes af Særlig Fond, som medlemmerne indbetalte til fra cirka 1954-1984.