Folkeskolens leder:

Sten på vejen

Underrubrik

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vejen er smal og stenet, og der vil helt sikkert komme adskillige bud på både om- og genveje. Nogle vil råbe op og mase på, mens andre måske hellere vil tage sig et hvil. Og på hver eneste hjørne lurer kendte og ukendte farer: Torsdag-fredag samles Danmarks Lærerforenings kongres for at vedtage kravene til Overenskomst 05, så når disse linjer læses, er retningen måske allerede fastlagt.

Forberedelsen har været præget af sammenbruddet i forhandlingerne om en ny arbejdstidsaftale, og i hovedstyrelsen er der stor enighed om, at de kommunale arbejdsgivere ikke skal slippe så nemt. Folkeskolens kvalitet skal i top i hele landet, og det kræver, at arbejdsbetingelserne bringes i orden i alle kommuner. Derfor indstiller hovedstyrelsen, at kongressen opretholder kravet om en central arbejdstidsaftale, der giver ordentlige og fælles vilkår for moderne skoleledelse og professionelt råderum til lærere og børnehaveklasseledere.

Samtidig er der enighed om, at hovedkravet til overenskomsten skal være løn, løn og løn.

Men vejen mod en aftale bliver vanskelig også selv hvis kongressens beslutninger bliver taget i samme enighed som i hovedstyrelsen. For modparten har selvfølgelig også krav.

Finansministeren har også sørget for at lægge forhindringer på vejen. I forsommeren aftalte han nemlig med KL og Amtsrådsforeningen, at næste års kommunale budgetter kun må stige med 2,75 procent. Det er endnu et angreb på den »danske model« hvor arbejdsmarkedets parter skal kunne indgå overenskomst uden indblanding fra staten. Med udsigt til en noget større lønfremgang på det private område er det svært at tro på et overenskomstresultat på det offentlige område, der kan stemmes hjem.

-th

Powered by Labrador CMS