Debat

Mobbenøglen – lærerens valg

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Tak til Folkeskolen for omtale af det nye elektroniske anti-mobbeværktøj »Mobbenøglen« i seneste nummer.

Mobbenøglen er et elektronisk værktøj på www.dcum.dk, der sætter en lærer, skole eller kommune i stand til at kortlægge det psykiske miljø i klassen/skolen. Resultatet bringes i en række søjler efterfulgt af en vejledning til handling i form af en introduktion af en række forskellige metoder.

Mobbenøglen møder kritik i Folkeskolen, fordi den blandt disse metoder henviser til metoden mægling, som cand.pæd.psych. Helle Høiby og professor Dan Olweus afviser kan bruges i forbindelse med mobning, idet mobning er et overgreb, ikke en ligeværdig konflikt. Der findes imidlertid positive erfaringer med mægling også i overgrebssager. Derfor er metoden nævnt.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Mobbenøglen er netop karakteriseret af, at den ene metode ikke fremhæves på bekostning af den anden. Enhver metodes succes afhænger af lærerens forarbejde, og der vil Dansk Center for Undervisningsmiljø (DCUM) gerne hjælpe. Metodevalget er skolens og lærerens, og med Mobbenøglen forsøger DCUM at give læreren et overblik over forskellige metoder, så han eller hun kan træffe et kvalificeret valg på baggrund af den skolekultur, klassen er en del af.

Mobning fylder meget i skolen, i undervisningsverdenen og i medierne. Og der er mange vidt forskellige metoder til afhjælpning, som hver især har mere eller mindre dogmatiske tilhængere og modstandere. DCUM mener ikke, at der er én metode, og kun den. Tværtimod er mange forskellige metoder anvendelige alt efter omstændighederne. Derfor stiller vi meget gerne den brede vifte af metoder til rådighed i kampen mod mobning. For det er jo den, det handler om.