0   111

Åbenlyst eller diskret

Nogle sprogudviklinger lægger man straks mærke til, andre er mere diskrete. De få overlevende københavnere, der endnu siger »sikkel« for »cykel«, får eksempelvis sjældent lov at fuldføre deres sætninger, før det lyder: »Siger du virkelig sikkel?« Andre ændringer i sprog og sprogbrug opdages først på større afstand. Hvis man hører radio eller ser tv-udsendelser, der er et par årtier gamle, kan man straks høre, at det ikke er nutidigt dansk. Men dengang, for tyve år siden, lød det helt naturligt.

En del ændringer bemærkes af den ældre generation, men ikke af den unge. Ikke fordi de ældre skulle høre bedre, men fordi mange af de nye træk er brud på en praksis, som kun de ældre kender. Når jeg selv hører min søn fortælle, at han straks spottede én i mængde, kan jeg ikke lade være med at registrere, at ordet »spotte« har fået nyt betydningsindhold ved siden af den gamle betydning. »Vi skal nok på sigt overkomme problemerne« betyder nu, at vi nok skal løse problemerne engang i fremtiden, men alene i den sætning er der to nye træk.

Artiklen fortsætter under banneret

Da Den Danske Ordbog for nylig udkom, måtte man gøre opmærksom på, at generationerne bruger ord som virak, bjørnetjeneste, forfordele og godt foran talord forskelligt, og gennem hele sproghistorien har ord skiftet betydning. Psykopat har kunnet betegne en læge for de sindssyge, ble har betydet lagen.

Hvis betydningsudviklingen sker hurtigt, bliver den mere påfaldende, end hvis den strækker sig over et par årtier. For en del ældre mennesker er ordet starte ikke passende at bruge, medmindre det drejer sig om teknik. »Romanen starter med, at stationsforstanderen skifter frakke«. Det måtte man ikke sige i min studietid. En roman begynder, motorplæneklipperen starter og nu kan den også starte op, hvis man for første gang starter ud med at slå græsset i det tidlige forår.

Unge mennesker distraheres ikke af denne vilde flora af ordnuancer. Hvordan skulle de vide, at starte er forholdsvis nyt i dansk? Og hvordan skulle de vide, at overstå indtil for 30-40 år siden normalt betød, at noget ubehageligt var afsluttet? »Nå, nu har jeg da overstået tandlægebe-søget/eksamen/militærtjenesten«. Men nu kan også bryllupsnatten blive overstået og ferien!


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet