Pligt til at indberette

Man kan hjælpe både pigen og mindre søskende ved en indberetning

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Viden om omskæring er vigtig, så man kan tale om det uden fordømmelse. Det var et af budskaberne fra en møderække om pigeomskæring, som Foreningen mod Pigeomskæring og Københavns Kommune arrangerede sammen tidligere på året.

På møderne fremgik det, at man formoder, at omskæring ikke finder sted i Danmark. Men der er stadig eksempler på, at piger sendes til udlandet for at få foretaget indgrebet.

Omskæring af piger finder især sted i Somalia, Sudan, Kenya, Elfenbenskysten, Etiopien, Sierra Leone og Egypten.

En sundhedsplejerske fortalte om sine dilemmaer, om at være i tvivl om, hvorvidt en pige er i risiko for at blive omskåret, og nævnte en pige, der ifølge sin mor var blevet »for dansk«. Det havde hun talt en del med moderen om, men en dag mødte hun pigen på gaden. Hun var tavs, gik med tørklæde og var også blevet omskåret. Sundhedsplejersken indberettede familien, men hun talte også med mor og døtre. Og hun sørgede for, at pigen blev opereret, da hun efter omskæringen havde store problemer med vandladningen og med at menstruere.

Selv om sundhedsplejersken havde indberettet familien, var det muligt for hende fortsat at tale åbent med moderen og fortælle hende, at hun ville »ånde familien i nakken«, fordi der også var mindre søstre, og hun ville forhindre, at de blev omskåret. Sundhedsplejersken fortalte også, at familierne bliver behandlet med pli efter en indberetning, så der er ingen grund til ikke at gå til de sociale myndigheder med sin viden. Man kan hjælpe både pigen og mindre søskende. I Danmark er ingen blevet fængslet på grund af omskæring.

hlauritsen@dlf.org

Klostervængets Skole

530 elever går på Klostervængets Skole heraf er 87 procent tosprogede. Der er 90 ansatte heraf 65 lærere. Der er ni modersmålslærere fire arabere, to somaliere, en pakistaner og to tyrkere, hvoraf den ene taler kurdisk.

Sidste år var der 28 sprog på skolen fordelt på 50 nationaliteter. Fra dette skoleår er der tre helt arabiske klasser på skolen.

Skolen har et etnisk råd bestående af to repræsentanter fra hver sproggruppe. Etnisk råd arrangerer for eksempel møder for forældrene med emner valgt af forældre eller af skolen. I dette skoleår vil de arrangere en workshop om skoleværdier.

Til vinter arrangeres desuden en pædagogisk dag, hvor emnet er omskæring af piger.