Sommerferie

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Selv om man er født efter Anden Verdenskrig, kan man godt føle sig lidt forhistorisk, når man fortæller børn i dag om 1950erne. I min 5. klasse var der tre, der havde været i udlandet på ferie, og halvdelen havde ikke været uden for Jylland. De fleste fædre (for mødre arbejdede hjemme) havde kun 14 dages ferie, og der var ikke råd til rejser eller til at leje sommerhus i ret mange hjem. Men mange familier cyklede så til stranden med madkasser og mælk omhældt i flasker med patentprop, og de kunne have lige så meget fornøjelse ud af ferien som de kammerater, der sad og svedte bag i en bil på en tysk Autobahn. I dag er det ikke ualmindeligt, at børn opnår tre udenlandsrejser om året. Der er sket ikke så lidt.

I 1891 blev der herhjemme indført forbud mod søndagsarbejde (med visse undtagelser), og det satte gang i kolonihavebevægelsen og gav almindelige mennesker smag for at holde fri indimellem. Den fine portion havde for længst opdaget glæden ved landliggerlivet, og nogle dristede sig sågar til Rivieraen.

Ferie er et fremmedord i dansk. Oprindelig var det et flertalsord efter tysk Ferien, fridage, men mønsteret hentede man i latin feriae, som betegnede religiøse festdage. Det er i familie med ordet fest, som også kommer fra latin. Sommmerferiemånedernes betegnelser bringer os også tilbage til antikken. Juni er dannet til navnet på bryllupsgudinden Juno, juli knytter sig Julius Cæsars navn, og, rigtigt, august har sit navn efter kejser Augustus, hvis navn betyder »den ophøjede«.

De moderne digitale medier er en trussel mod enhver ferie. Lad være med at tjekke e-mail hver dag, brug mobiltelefonen som egoisttelefon og tænd den kun ved særlige lejligheder. Meningen er vel, at man mentalt kommer ud af, hvad Henrik Ibsen kaldte pligtens mølleværk, indstiller sit hoved på en anden måde og er til stede dér, hvor man er her og nu. Professor Higgins ønsker alle læsere festlige feriedage.

Powered by Labrador CMS