Debat

Tag dansk alvorligt

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ulla Tørnæs foreslår en obligatorisk grunduddannelse i dansk for alle studerende. Det kan måske ikke undre, at dansklærere på seminarierne hilser dette forslag velkomment med applaus.

Linjefaget dansk rummer nemlig i dag en række almene lærerkvalifikationer, som enhver lærer har brug for. Også den gruppe lærerstuderende på 25-30 procent, der ikke har valgt dansk.

Enhver lærer må vide noget om børns sprogudvikling. Enhver lærer er ifølge loven forpligtet til at være med til at udvikle børns læsekompetence.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler

Enhver lærer må have kendskab til forskellige genrer for at vejlede elever i at skrive opgaver. Enhver lærer skal forholde sig til, hvad det vil sige at være tosproget i en skole, hvor man undervises på sit andetsprog.

Alle lærere skal desuden kunne kommunikere med forskellige målgrupper: elever, lærere, forældre og det omliggende samfund. De skal kunne fortælle og læse op, så børnene kan holde ud at høre på det, og de skal kunne skrive fejlfrit, godt og med en håndskrift, der kan læses.

Endelig skal alle studerende på seminarierne afslutte studiet med at skrive en bacheloropgave. Ikke nødvendigvis i faget dansk, men den skrives på dansk og skal skrives med anvendelse af akademisk sprogbrug og i et formfuldendt og korrekt sprog. Bestemt ikke en genre, studerende nødvendigvis behersker ved ankomsten til seminariet.

Ulla Tørnæs forslag falder derfor på et tørt sted. Men vi gør opmærksom på, at det forslående 0,13 årsværk (omkring 60 timer) efter vores opfattelse ikke er tilstrækkeligt til at komme mere end ganske overfladisk rundt om de nævnte områder. Vi foreslår derfor, at faget øges til 0,25 årsværk. Så der reelt bliver tale om netop et fag.