Debat
0   271

Evaluering frem for test

Den store debat i folkeskolesammenhænge er evaluering eller test? I Folketinget oplever vi, at både De Konservative og Dansk Folkeparti har arbejdet for tilbagevendende nationale test af elevernes paratviden. Partierne mener, at alle elever uanset klassetrin årligt skal ind i gymnastiksalen og testes med nationale test for at kontrollere, om eleverne har styr på udvalgt fakta.

I Venstre ønsker vi noget andet, vi ønsker evaluering ikke en årlig test af elevernes paratviden på hvert klassetrin i hvert fag. Vi ønsker i stedet løbende evalueringer med udgangspunkt i den enkelte elev. Her kan veltilrettelagte test være et redskab blandt mange til evalueringen. Derfor ønsker jeg, at Danmarks Evalueringsinstitut (Eva) kan stille fagtest til rådighed, som skolerne kan bruge på udvalgte klassetrin. Det skal være et hjælpemiddel, som den enkelte lærer, skole og kommune kan vælge at bruge i den løbende evaluering.

Artiklen fortsætter under banneret

Den seneste OECD-rapport om den danske folkeskole påpeger, at der i betydeligt omfang er et utilstrækkeligt fagligt niveau i skolen, og at der mangler en stærk evalueringskultur. Eleverne får derfor et utilstrækkeligt tilbagespil i forhold til deres præstationer. En høj faglighed nås netop ved at evaluere den enkelte elev frem for klassen som helhed for derigennem fremadrettet at sætte nye og højere mål for den enkelte elevs indlæring. Det styrker samtidig lærerens mulighed for at udnytte elevens stærke sider til at arbejde med de svage, til gavn for den enkelte elev.

Ingen skal være i tvivl om, at liberal uddannelsespolitik står for et højt fagligt niveau, hvor der gives frihed under ansvar, og hvor vi rent faktisk tror på og tager udgangspunkt i det enkelte menneske. Derfor er løbende evalueringer med udgangspunkt i den enkelte elev et af midlerne mod en større faglighed for alle det er årlige nationale test ikke.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ