Debat
0   168

Løsning for 93’ere

Overskriften på forsiden af Folkeskolen nummer 19 »Løsning for 93ere« og læsning af artiklen får mig til tasterne.

Det kan ikke roses nok, at en kreds ikke blot venter på Overenskomst 05, men har gjort noget ved problemet. Den har forhandlet sig frem til en løsningsmodel, som ligger tæt på den af udvalget foreslåede. Lur mig, om det ikke er den, der bliver gennemført, hvis noget.

Artiklen fortsætter under banneret

Men artiklen omtaler kun en forhøjelse af pensionsprocenten, hvilket er fint, hvis man er 47 år (og der om 13 år stadig er noget, der hedder efterløn, hvis man har behov for at stoppe før 65 år). Men det dur ikke, hvis man er 59 år. En forhøjelse til 20 procent vil for hvert år betyde 40 kroner mere per måned før skat.

Nok er det kompliceret at skaffe forbedringer for de ældste 93ere, men ikke umuligt. Det kunne være interessant at få at vide, hvad man har gjort i Nordkredsen. For ud af 110 93ere må der vel være en enkelt eller to, som nærmer sig pensionsalderen, eller hvad?

For mig at se er løsningen kontante indbetalinger af en helt anden størrelsesorden end de 7.000 kroner, jeg fik sidst. Vel også rimeligt i betragtning af, at man hurtigt slipper af med os.

Når jeg insisterer på, at der er nogen i DLF, som forholder sig konkret til dette problem, er det, fordi jeg øjner muligheden af, at DLF svigter mig for tredje gang. Men det skal ikke denne gang hedde sig: »det kunne vi ikke vide«.

Anden gang var i forbindelse med overførsel/ikke overførsel af opsat pension til Lærernes Pension. Min var på 27.236 årligt. Den blev omregnet til 187.940 og overført til Lærernes Pension efter anbefaling fra den, eller så meget man kan uden at komme til at hænge på noget. I dag er depotet 613.000, og den årlige udbetaling på 30.105 ved 60 år. Jeg kan ikke få regnestykket til at gå op. Kan andre forklare det?

Svar

Det er desværre en realitet, at der er lærere i 93-gruppen, der ligesom Nøller Jensen er begyndt sent i jobbet.

Desværre fordi det selvfølgelig får indflydelse på pensionens størrelse.

Vi er helt klar over, at vores forslag, der går på generelt at hæve pensionen med 2,9 procent for alle i den pågældende gruppe, får størst effekt for dem, der har mange aktive år foran sig.

Alligevel er det indtil videre det, der ligger i vores forslag. En løsning, der indebar, at vi indbetalte kontante og differentierede beløb på hver enkelt 93ers pensionsopsparing, ville selvfølgelig være en mulighed, men den ville både være meget dyr og svær at håndtere.

Men det er godt, at du rejser problemstillinger i denne fase, hvor den kan indgå i medlemsdebatten, inden de endelige krav vedtages af kongressen i september måned.

I øvrigt kan jeg oplyse, at aftalen i Nordkredsen, som Nøller Jensen med rette roser, også er rettet mod 93-gruppen som helhed uden skelen til alder.

Hvad angår de konkrete problemer med regnestykket i forhold til den aktuelle overenskomstpension vil det være mest hensigtsmæssigt, at du retter henvendelse til Lærernes Pension. Den er den nærmeste til at komme med det korrekte svar.

Lotte Lange, formand for fagligt udvalg


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ