Folkeskolen skal spare

Regeringens fjernelse afportostøtte til fagblade betyder en merudgift for Folkeskolen på 4,5 millioner kroner. Der er allerede skåret kraftigt ned. Nu har hovedstyrelsen skåret endnu dybere

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hovedstyrelsens maj-møde var præget af forberedelsen til de kommende overenskomstforhandlinger og kongressen i september. Formanden og næstformanden orienterede også om forhandlingerne mellem partierne om ændringer i læreruddannelsesloven, og foreningens faste repræsentant i Bruxelles, Birgitte Birkvad, orienterede om sit arbejde.

DLF har blandt andet engageret sig kraftigt i et forsøg på at få ændret udkastet til ny EU-forfatning, så uddannelse undtages fra reglerne om handel med tjenesteydelser. Foreningen har henvendt sig til en række ministre, og Birkvad har haft foretræde for Folketingets uddannelsesudvalg. Først afviste regeringen, at der var problemer, men nu overvejer den at støtte den svenske og den finske regering i deres bestræbelser, som svarer til DLFs (se nyheden »Regeringen erkender risiko for handel med uddannelse« den 13. maj på folke skolen.dk).

Mobilisering.dk

Astrid Schjødt Pedersen og Anders Bondo fortalte om Danmarks Lærerfor-enings deltagelse i et initiativ for at sætte en anden velfærdsdagsorden.

»Det er vigtigt, at vi er med, og det er dejligt, at Lærerstuderendes Landskreds allerede har engageret sig i arbejdet«, sagde hun blandt andet.

DLF deltager sammen med en række foreninger, fagforbund og samfundsdebattører i mobiliseringen, som blandt andet har til formål er at skabe et alternativ til regeringens velfærdskommission.

Astrid Schjødt understregede, at DLF lokalt og centralt bør tage initiativ til arrangementer, der kan understøtte mobiliseringen.

Anders Bondo understregede at det er vigtigt, at regeringens noget for noget-politik bliver mødt af et andet menneskesyn.

Nedgang i indtægter

Det er sædvanligvis folkeskolen med lille begyndelsesbogstav der diskuteres på DLF-hovedstyrelsens møder. Men denne gang fyldte Folkeskolen med stort begyndelsesbogstav en del. En afstemning om forsøg med distribution af bladet uden om Post Danmark endte med 11 stemmer for og ti imod.

Folkeskolen og folkeskolen.dk har hver uge omkring 230.000 læsere og brugere, og gennem nogle år har foreningen vænnet sig til, at bladet har givet økonomisk overskud. Men da regeringen har besluttet, at fagblade skal betale en meget højere porto, skal man nu vænne sig til at bruge kontingentkroner på foretagendet. Selv efter at have opnået en storkunderabat sammen med andre fagblade betyder portoforhøjelsen en udgiftsforøgelse på godt 4,5 millioner kroner alene i år. Dertil kommer en forventet nedgang i indtægter fra stillingsannoncer. Redaktøren har allerede gennemført en række tilpasninger: Bladets sidetal er skåret ned, der trykkes på tyndere papir, og der er skåret kraftigt i freelance- og honorarbudgettet. Og så videre.

Denne del gav ikke anledning til debat, og der var enighed om, at husstande med to DLF-medlemmer fremover kun skal have ét blad medmindre de har meget gode argumenter for fortsat at modtage to eksemplarer.

Men et forslag om at gennemføre et forsøg, hvor tillidsrepræsentanter deler bladet ud til medlemmerne, mødte voldsom modstand.

»Det koster at drive fagforening, og vi bør tage den udgift, det er at drive bladet. Folkeskolen har stor værdi for medlemmerne, og bladet må ikke forsvinde i papirmængden på skolen, det skal ud på hjemadressen til alle«, sagde Astrid Schjødt Pedersen. Det var der mange andre, der også mente, og de remsede en lang række mulige problemer op.

Anders Bondo Christensen svarede, at han ikke var overbevist om, at det er rigtigt at distribuere bladet på den måde, men at der måske er fire-fem millioner at spare om året, hvis det kan lade sig gøre på landsplan. Derfor bør det undersøges, om problemerne kan løses.

»Det er klart, at et forsøg grundigt skal evalueres, og medlemmerne skal høres, når forsøgsperioden slutter«, sagde han.

Forslaget blev vedtaget med 11 stemmer for, ti var imod, og én stemte ikke. Forsøget gennemføres til efteråret i samarbejde med en eller flere kredse.

Siden april er en del arbejde på redaktionen blevet udført af freelancere, fordi en treårig journaliststilling ikke bliver ført videre. Hovedstyrelsen besluttede i enighed at oprette en 3/5-stilling fra august. Normeringen bliver kun på to år, fordi bladets økonomi er så usikker.

thejsen@dlf.org