Debat

Professionsløn til alle

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Lærerarbejdets forskellige dele er hinandens forudsætninger, derfor giver det ingen mening at prisfastsætte enkelte dele. Lærernes lønsystem skal passe til lærerarbejdet. Lønnen skal udtrykke vigtigheden af det arbejde, der udføres. Den skal hverken bruges som pisk eller gulerod.

Ny Løn er ikke et motivations- eller præstationsfremmende lønsystem. Det, der betyder noget for den enkelte lærer, er, om mulighederne for at løse opgaverne på en tilfredsstillende måde er til stede. Om der er respekt og tillid. Det viste de undersøgelser, der blev foretaget i forbindelse med værdierne for en ny arbejdstidsaftale. Den strategi, vi har lagt for vores arbejdstidsaftale, skal føres videre i strategien for et nyt professionslønsystem. Det er jo ikke forbudt at få DLFs politik til at hænge sammen. I kravene til en ny arbejdstidsaftale lægges der op til, at lærerne skal have pædagogisk råderum de skal prioritere og fordele arbejdet mellem sig i teamet ud fra professionelle vurderinger. Det er en rigtig fornuftig tankegang, men den kan kun gennemføres på en ansvarlig måde, hvis vi samtidig indfører et professionslønsystem, hvor lærerne får samme løn for alle dele af arbejdet. Den konkurrencesituation og skævdeling, vi kender fra Ny Løn, er ikke bæredygtig, når vi taler om »den professionelle lærer«. Alle de uheldige argumenter om, at enkelte dele af vores arbejde er mere belastende eller ansvarsfuldt end andet, må høre op. Vi skal have et ens lønsystem for alle, der er gennemskueligt og enkelt. Vi skal have løn for det vigtige arbejde, vi udfører ikke belønning.

Derfor skal vi stille krav om et professionslønsystem, mere i løn til alle og forenkling for alvor. Det er vist noget, enhver forstår.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget