Debat
0   166

Nationalsang er et hit

I Folkeskolen nummer 16-17 filosoferer professor Higgins over Arne Melchiors forslag om at udskifte »Der er et yndigt land« med »I Danmark er jeg født« som nationalsang. Jeg er enig med professoren i, at Andersens tekst er bedst. Og jeg er enig i, at den alligevel er håbløst uanvendelig til national-sangens funktionelle formål. Det gælder også melodien (Schierbecks). Når jeg skriver, skyldes det professorens besynderlige påstande om de sproglige barrierer.

Han mener ikke, at eleverne kender Freja. Og han tror ikke lærerne i stand til at forklare »fjenders mén«, »harniskklædte kæmper« og »salten østerstrand«.

Artiklen fortsætter under banneret

Som lærer med historie og musik på skemaet kan jeg oplyse, at den slags faktisk er noget, nogle af os underviser i. Vi (både lærer og elever) har også referencerne i orden til »bød over England, nu du kaldes svag«, og »plovjernet guldhorn finder«. 4.-klasserne på Karlslunde Skole har foretaget sammenlignende gennemgang af de to sange og foretrækker »Der er et yndigt land«, som i øvrigt tit dukker op, når eleverne selv må foreslå fra sangbogen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ