Debat

Nationalsang er et hit

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Folkeskolen nummer 16-17 filosoferer professor Higgins over Arne Melchiors forslag om at udskifte »Der er et yndigt land« med »I Danmark er jeg født« som nationalsang. Jeg er enig med professoren i, at Andersens tekst er bedst. Og jeg er enig i, at den alligevel er håbløst uanvendelig til national-sangens funktionelle formål. Det gælder også melodien (Schierbecks). Når jeg skriver, skyldes det professorens besynderlige påstande om de sproglige barrierer.

Han mener ikke, at eleverne kender Freja. Og han tror ikke lærerne i stand til at forklare »fjenders mén«, »harniskklædte kæmper« og »salten østerstrand«.

Som lærer med historie og musik på skemaet kan jeg oplyse, at den slags faktisk er noget, nogle af os underviser i. Vi (både lærer og elever) har også referencerne i orden til »bød over England, nu du kaldes svag«, og »plovjernet guldhorn finder«. 4.-klasserne på Karlslunde Skole har foretaget sammenlignende gennemgang af de to sange og foretrækker »Der er et yndigt land«, som i øvrigt tit dukker op, når eleverne selv må foreslå fra sangbogen.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Læs folkeskolen.dk's debatregler