Debat

Smil i stedet for ynk

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Kemiingeniør Mohammad har tre gode råd til andre indvandrere: lær dansk, tro på dig selv og bland jer med danskerne.

De gode råd gentages med få variationer af Hali (social- og sundhedshjælper), Kemal (dyrlæge), Sencan (skolelærer), Shideh (læge), Mirwais (maskinarbejder), Gowsaly (rengøringsassistent), Yuossef (butiksassistent) og Malika (buschauffør) i den særavis, Jyllands-Posten har udgivet med støtte fra Integrationsministeriet. Titlen er »Bidragerne«.

Avisen er sendt i klassesæt til alle folkeskoler, efterskoler og privatskoler. De ni indvandrere er nemlig gode rollemodeller. De dementerer den tankegang, som får alt for mange til at give op »det er jo lige meget, om jeg får en uddannelse eller deltager i aktivering, for ingen vil jo ansætte mig, fordi jeg er indvandrer«.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Sådan må ingen tænke. Der er nogle arbejdsgivere, der diskriminerer, men langt flere, der gerne vil give en udlænding en chance. Det er dem, vi skal tænke på. Det er dem, der kan vende den skrækprognose, der fordobler antallet af udlændinge uden for arbejdsmarkedet på 20 år.

»Bidragerne« viser, at det kan lade sig gøre, og at de politikere og medier, der tegner billedet af Danmark som et lukket, fremmed­angst land, burde revurdere deres virkelighedsopfattelse. Smil til en udlænding hver dag i stedet for at betragte dem som viljeløse ofre for diskrimination.

Flere indvandrere ejer i dag deres egen bolig, flere behersker det danske sprog, og færre oplever diskrimination.

»Bidragerne« kan fås ved at kontakte lone.jurgensen@jp.dk