Debat
0   183

Specialundervisning i et nyt Danmark

Regeringen har offentliggjort sine tanker om et nyt Danmark.

Amterne skal nedlægges, og fem nye sundhedsregioner skal dannes.

Artiklen fortsætter under banneret

Kommunerne skal gøres større og overtage opgaver fra amterne.

Om specialundervisningen gen­gives en model for opgaveplaceringen, hvor det er fælles for den vidtgående specialundervisning og specialundervisning for voksne, at:

Kommunerne overtager ansvaret for den vidtgående specialundervisning og specialundervisningen for voksne

Ansvaret for de amtslige folkeskoler (specialskoler) og for de institutioner, der tilbyder voksenspecialundervisning, overtages af den kommune, de ligger i.

Det er på linje med, hvad KL fast­slår i sit syvpunktsprogram for den vidtgående specialundervisning.

KL understreger, at: Den vil fremme, at så mange børn som muligt kan få undervisning i barnets nærmiljø. En entydig placering af ansvaret hos kommunerne vil fremme den pædagogiske idé om en mere rummelig folkeskole, da det i højere grad giver kommunerne incitamenter til at udvikle en rummelig almenundervisning, hvor alle børns behov for et differentieret undervisningstilbud tilfredsstilles.

Som lærer på en stor amtskommunal folkeskole ser jeg absolut ingen fremtidige fordele eller udviklingsmæssige landvindinger i det billede, der tegnes med regeringens forslag. Det nuværende amtskommunale skolesystem, organisationsform med høj grad af selvstyrende team, personalet, eleverne og forældrene vil blive atomiseret, og en høj grad af faglig ekspertise vil forsvinde, fordi den er knyttet til det eksisterende faglige fællesskab.

Selv større kommuner vil ikke kunne give de samme betingelser til disse skolers elever, heller ikke med henvisning til en mere rummelig folkeskole.

Regeringens forslag er ikke blevet til ud fra disse elevers og forældres interesser.

Læs mere på www.kvus.dk, en hjemmeside om kvalitet og udvikling i specialundervisningen.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ