Debat

Ordentlig løn til alle

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I de kommende uger skal der være medlemsdebat på skolerne. Hvilke krav skal vi stille ved de overenskomstforhandlinger, som starter til september?

I den forbindelse er kravet om afskaffelse af Ny Løn og indførelse af et nyt og bedre lønsystem på dagsordenen.

Der er ikke mange andre end arbejdsgiverne, der i dag vil forsvare Ny Løn.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

I Lærerforeningen er det mig bekendt kun Lederforeningen, der ønsker at fortsætte med Ny Løn. Lederne har nemlig fået solide lønstigninger. Men pengene kommer ofte fra den samme fælles lønsum, som skulle være kommet os alle til gode. Mange steder på det kommunale område har de menige medarbejdere via Ny Løn sponsoreret flotte lønstigninger til lederniveauet. Det er den samme tendens, vi har oplevet, hver gang der er afsat overenskomstpenge til lokale lønforhandlinger. Jo højere du er placeret i hierarkiet jo større løntillæg vanker der.

Det er arbejdsgivernes strategi, at en lav grundløn skal suppleres med en række løntillæg, som skal udbetales for forskellige dele af lærerarbejdet.

Det er et uretfærdigt og uværdigt system, som har til formål at spille medarbejderne ud mod hinanden.

Derfor skal det laves om.

Vi skal stille krav om et fælles centralt aftalt lønsystem. Et lønsystem, som styrker sammenholdet ved at indeholde et ensartet lønforløb for alle lærere både overenskomstansatte og tjenestemænd.

I dag har disse to grupper på grund af Ny Løn forskellige lønforløb og forskellig slutløn.

Det skal laves om.

Lad os komme af med et Ny Løn-system, som baserer sig på mere eller mindre tilfældigt definerede løntillæg, og i stedet kræve et lønsystem, hvor tillæggene i forbindelse med overenskomstkravene konverteres til en fælles højere grundløn og et bedre lønforløb for alle. På den måde kan vi koncentrere os om at slås for højere løn til alle lærere.