Debat
0   154

Værdier – narreværk eller kultur

Spørg ledelsen på skolen, hvilke værdier den bygger på.

Eller spørg i den kommunale administration, hvilke værdier kommunen bygger på. Kun sjældent kan nogen svare.

Artiklen fortsætter under banneret

Ledelse har bare altid udtrykt værdier. Værdier udtrykkes i handlingerne. Også når de bæ­rende værdier er ligegyldighed og ansvarsforflygtigelse. Mangel på værdier er også en slags værdi.

Troværdighed, ærlighed, kynisme, omsorg, selviskhed, magtbrynde mere af det ene, mindre af det andet kommer til udtryk i vores handlinger.

En skoles kultur udtrykkes gennem samvær og handlinger indadtil og udadtil, og ud fra beskrivelsen kan man identificere værdierne. Hvis man går den vej, kan man blive klar over, hvilke værdier man selv eller arbejdspladsen står for, og hvis man så ikke bryder sig om det, der kommer ud af analysen, kan man prøve at påvirke kulturen.

Den gode leder påvirker kulturen ved selv at gå foran og ved selv at handle ud fra de værdier, han finder vigtige og ønsker udtrykt i arbejdspladsens handlinger.

Værdibaseret skoleledelse giver kun mening, hvis den udtrykkes i handlinger, først fra ledelsens side og efterhånden også fra de ansattes. Hvis ikke værdierne er en integreret del af lederen, forbliver de hult narreværk.

Det følgende viser, hvordan det kan udarte sig, når værdierne ikke er integrerede i udøveren:

står for ansvarlighed, men respekterer ikke aftaler.

står for fællesskab, men rummer ikke eneren.

står for demokrati, men bruger magt.

står for faglighed, men dyrker aktiviteter.

Hvis man gør sig ulejlighed med at identificere de værdier, man udtrykker i sine handlinger, kan man ophøje dem til at være gældende, hvis ellers man er tilfreds med dem. Ellers må man ændre sine handlinger, for med dem viser vi, hvem vi er. Smukke tanker, der forbliver tanker, er kun til privat brug. Det samme gælder værdier, der forbliver ord.


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

LÆS OGSÅ