Fagfordelingen nærmer sig

Timefagfordelingen er så småt ved at begynde rundt om på skolerne

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvordan kommer dit skema til at se ud?

Nogle får ønskeskemaer, andre må forberede sig på at være tusindkunstnere med mange fag. Vi har forsøgt at vælge nogle centrale link ud inden for de forskellige fag og håber, de kan fungere som håndsrækning eller inspiration til såvel den garvede lærer som den, der for første gang skal prøve kræfter med et nyt fag.

Billedkunst

Ann-Birthe Hansen er kvinden bag www.billedguiden.dk, der henvender sig til billedkunstlærere og andre med interesse for billeder. Hjemmesiden har et lidt mørkt design, men rummer mange gode oplysninger og henvisninger til andre hjemmesider hvad angår både billedkunstundervisning og undervisning generelt. Det er dejligt at se, at Ann-Birthe Hansen ikke er faldet for fristelsen til at liste alverdens hjemmesider op, men har forholdt sig kritisk til dem og udvalgt de bedste. At hjemmesiden er udtryk for en subjektiv holdning og bevidst udvælgelse, ses også tydeligt under menuen »kunstnerne«, hvor kun tre kunstnere har fået plads: Roy ­Lichtenstein, Henri Matisse og Kurt Trampedach. Ønsker man viden om andre kunstværker eller kunstnere, er det rart at kende til for eksempel Kunst Indeks Danmark (www.kid.dk), der er det centrale register over kunstværker i danske museer og samlinger.

Hjemkundskab

Hjemkundskab forbindes ikke umiddelbart med brug af nettet, men Ulla Madsen fra Lyngby Private Skole har gjort det til en vane at lægge sine opskrifter fra skolekøkkenet ud på nettet til glæde for elever og andre interesserede. Ud over opskrifter finder man vejledninger i tilberedning og forklaringer på begreber inden for madlavningen. En udstrakt service over for eleverne og deres forældre, der hjemmefra kan søge i opskriftbasen og finde inspiration eller få repeteret opskriften fra sidste uges undervisning. Kig ind på www.ullasopskrifter.dk og nyd også de mange indbydende fotos, der ledsager opskrifterne.

Matematik

Til matematik vil vi fremhæve en side udarbejdet af Edith Hansen, lektor ved Frederiksborg Gymnasium og Hillerød HF (www.frborg-gymhf.dk/eh/index.htm). En imponerende side med mange opgaver, der egner sig til folkeskolens ældste klasser og blandt andet træner parentesregler og brøkregning. Man får rettet sit svar øjeblikkeligt, og hvis man svarer forkert, får man repeteret reglerne. Her kan eleverne selv sidde og pusle eller have opgaverne for derhjemme. Da siden jo oprindelig er beregnet for gymnasiet, er her en dejlig mulighed for lidt ekstra udfordring.