Netop Nu

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Er storebror regnskabsfører

Har du tænkt over, at mobiltelefonsystemerne udgør verdens hidtil mest omfattende registrering af folks bevægelser - eller i hvert fald deres mobiltelefoners bevægelser.

Alle lande bliver oversået med sende- og modtagemaster, fordi mobiltelefonernes rækkevidde er begrænset. Man skal være i nærheden af en mast for at kunne bruge 'mobilen', og når nogen ringer til ens mobiltelefon, skal systemet på forhånd vide, hvor den er. Altså hvilken mast der er nærmest. Mobiltelefoni er jo principielt verdensomspændende, og det ville ganske enkelt tage alt for lang tid, hvis systemet først skulle til at lede efter en bestemt mobiltelefon, når der blev ringet til den.

Men systemet ved også, hvor telefonen er, den melder sig nemlig jævnligt til nærmeste sendemast: Here I am. Forudsat at den er tændt. Men det er den vel. Hvad skal man ellers med den?

Systemet holder med andre ord hele tiden øje med, hvor en given mobiltelefon - og dermed formentlig dens abonnent - befinder sig. Men det er selvfølgelig ikke data, som gemmes kontinuerligt, der er nemlig ikke noget at bruge dem til. Der er først grund til at gemme data, når nogen ringer til eller fra, nemlig de data, der skal bruges som grundlag for regningen.

Medmindre naturligvis en eller anden myndighed føler anledning til og kan få adgang til at følge en bestemt mobiltelefons bevægelser.

Men det sker vel kun, når der er rockerkrig eller kommunistopløb - og sådan noget snavs?

De kan heller ikke læse i USA

I hvert fald ikke i Minneapolis, hvor det er normalt, at 40-60 procent af eleverne i 8. klasse ikke klarer Minnesota Basic Standards Reading Test. Men nu bliver det måske bedre takket være projektet Kids WIN - hvor WIN også står for Wired Into News.

Initiativet kom fra Star Tribune, den største avis i Minneapolis, hvor man var bange for at miste fremtidige læsere (Ups!) - og samtidig ønskede at udvise den sociale ansvarlighed i samspillet mellem erhvervsliv og samfund, der også tales så meget om her i landet.

Star Tribune har hyret lærere, som medvirker til udvikling af projektet, avisen har betalt kursus for et større antal lærere inklusive vikarudgifter. De deltagende klasser får gratis aviser en gang om ugen på basis af avisens subscriber Vacation Donation program - hvilket betyder, at abonnenter, som afbestiller avisen i en ferieperiode, opfordres til i stedet at donere aviserne til projektet! Det er jo unægtelig også udtryk for en slags social ansvarlighed!

Jeg hørte om projektet under Global Learning-konferencen i København, hvor to entusiastiske lærere forsøgte at fortælle det hele på bare en time.

Det er ikke, fordi der er noget pædagogisk epokegørende i Kids WIN - der blev ikke berettet om noget, som ikke også foregår i de fleste danske klasser på et eller flere tidspunkter i skoleforløbet - bortset naturligvis fra web-delen.

Eleverne læste aviser, klippede ud og lavede plancher, analyserede nyheder og fik styr på de ord, lande, personer og begreber, der indgik i artiklerne. Og det hele blev understøttet af materialer, opgaveark, ja af en hel læseplan - a Newspaper-based Curriculum - som er projektets rygrad.

Det, der gjorde forskellen, var engagerede lærere. Lærere, som ikke konstant blev dunket i hovedet med dårlige resultater, men tværtimod fik en udstrakt hånd og et tilsagn om medvirken til at løse problemer, som man tydeligt erkendte ikke var skabt af lærerne.

Web-delen af projektet er kommet til siden begyndelsen og har unægtelig tilført 'avisprojektet' nye perspektiver. Her findes for eksempel en tjeneste, hvor elever kan stille spørgsmål - måske om den analyse af 'Romeo og Julie', de skal aflevere i morgen - og håbe på at få svar fra et antal frivillige lærere og andre. Check it out yourself: http://www.startribune.com , men vælg lige Educational Services i listen til venstre. Der er Kids WIN.

Rundetårn

Hvis man er interesseret i astronomi eller underviser i fag, hvor astronomiske temaer kan indgå, er det værd at besøge web-stedet: http://www.rundetaarn.dk

Det er mest på dansk og også for større børn.

Samtidig kan man selvfølgelig læse om Rundetårns historie og se, hvilke udstillinger og musikarrangementer som pågår. Ja, faktisk kan web-stedet - takket være sine links - være udgangspunkt for at planlægge en ekskursion til København.

Denne uges NETopNU er redigeret af Johan Jacobsen

Powered by Labrador CMS