Debat

Det dårlige selskab

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Til hovedstyrelsen

for Danmarks Lærerforening

Vi er en gruppe af frustrerede og vrede overenskomstansatte lærere/børnehaveklasseledere fra Hvalsø Kommune, som gerne vil give disse følelser til kende over for hovedstyrelsen.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Sagen drejer sig om, at vi føler os forbigået og glemt i forbindelse med kommunaliseringen i 1993.

Da folkeskoleområdet blev kommunaliseret i 1993, havde vi allerede i en hel del år gjort et stort arbejde som overenskomstansatte lærere - nogle var sprunget fra tjenestemandsstillinger i andre kommuner i forventning om, at det inden for overskuelig tid ville blive deres tur til at få den tryghed i ansættelsen, som en tjenestemandsansættelse er, og som for os er en forudsætning for ægte arbejdsglæde.

Vi har nu i snart mange år måttet leve med den usikkerhed, som næsten hvert år kommer frem, når man skal finde ud af, hvor mange lærere skolevæsenet har brug for til næste år. Vi har holdt vejret, indtil faren for fyring var blæst over. Nogle er naturligvis blevet fyret, men uanset om man skred i svinget eller som om netop beholdt skindet på næsen, kan vi love jer, at det er meget opslidende år for år at skulle igennem.

Sagen får ny aktualitet hvert år efter sommerferien, når vi opdager, at nogle af vores nyansatte kolleger har fået overført deres tjenestemandsansættelse som kommunalt ansatte tjenestemænd til vores kommune. Fint nok for dem, men vi føler os overhalet indenom, for vi ved godt, hvem der er på tapetet næste gang, når der er nedskæringer - det er igen os, der står for tur!

Ud over at blive sure og vrede og føle, at retfærdigheden kan ligge på et meget lille sted, ødelægger det også en stor del af glæden ved at få en ny kollega.

Når vi retter henvendelse til hovedstyrelsen, det vil sige dem, der forhandler overenskomstforhold for os, er det først og fremmest for at få jer til at rette op på disse åbenlyst uretfærdige forhold i forbindelse med næste overenskomstforhandling.

Vi mener dermed også, at I og jeres forgængere har svigtet os, en stor gruppe af overenskomstansatte, ved at have haft held til at 'lokke' et ja frem ved overenskomstafstemningen i 1993.

I har siden siddet vore protester overhørige og gjort alt for lidt for at rette op på vores uacceptable arbejds- og ansættelsesforhold.

Vi føler os som det dårlige selskab, men - vi er det selskab, der skal stå i første række, når/hvis der skal udkæmpes faglige kampe på lærerstandens vegne!

Vi forventer naturligvis en reaktion fra hovedstyrelsen på dette sted.

Med venlig hilsen

alle 11 overenskomstansatte lærere/børnehaveklasseledere i Hvalsø Kommune

(ved tillidsrepræsentant Torben Johannesen, Kirke Såby Skole, og tillidsrepræsentant Hanne Grube, Hvalsø Skole)

Uddrag af hovedstyrelsens svar:

Foreningen er enig med jer i, at det er en belastende situation at være udsat for fyringstrussel hvert år. Før folkeskoleområdet blev kommunaliseret i 1993, var årsvikarer og timelærere/vakancevikarer (og i enkelte tilfælde tjenestemænd) også udsat for dette. Fyringstruslen har således mere sammenhæng med den generelle beskæftigelsessituation end med overgang til overenskomstsansættelse. Generelt er det derfor glædeligt at konstatere, at beskæftigelsessituationen for lærere og børnehaveklasseledere er i positiv udvikling, selv om denne tendens ikke er slået lige stærkt igennem i alle kredse.

Afgørelsen af, om ansættelsen skal ske som overenskomstansat eller som tjenestemand, afgøres af kommunalbestyrelsen, men i langt de fleste tilfælde sker ansættelsen på overenskomstvilkår, hvilket i øvrigt følger den udvikling, der sker på hele det offentlige arbejdsmarked.

Som kommunal tjenestemand har man ikke krav på at få overflyttet sin tjenestemandsansættelse til en anden kommune, så hvis det sker, er det efter lokal beslutning.

Hvis man derimod var tjenestemand i folkeskolen den 31. marts 1993 og siden har været i ubrudt ansættelse, har man krav på at videreføre denne ansættelsesform ved ansættelse som lærer, børnehaveklasseleder og lignende i en anden kommune. Disse tjenestemænd tilhører 'den lukkede gruppe', som kun tjenestemænd i folkeskolen ansat før 31. marts 1993 kan være i.

Efter foreningens opfattelse er det ikke urimeligt, at tjenestemænd i den lukkede gruppe kan bevare denne ansættelse.

Foreningen skal opfordre til, at kredsen rejser spørgsmålet om den tilbagevendende fyringstrussel over for ansættelsesmyndigheden gennem samarbejdsudvalgene med videre. Efter foreningens opfattelse bør der i den lokale personalepolitik sikres forhold, der gør, at I ikke hvert år skal ud i situationer, der for alle er uafklarede og usikre.

Centralt kan det fastslås, at overenskomstansatte ikke har været og ikke vil blive glemt. Der er ved hver overenskomstforhandlingsrunde rejst krav om forbedring af de overenskomstansattes forhold, og det vil foreningen fortsætte med.

Yvonne Hindsberg

kontorchef i DLF