Debat

Ansat til at samarbejde

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

7. november skrev jeg til Danmarks Skolelederforening for at opsige mit medlemskab.

Min baggrund for opsigelse af medlemskabet er det useriøse arbejde, foreningen har udført i forbindelse med tilknytningen til DLF.

I virkeligheden har Skolelederforeningen ført en besynderlig tilværelse, idet der jo ikke på noget som helst væsentligt område har været brug for foreningens virke. De væsentlige områder blev jo til fulde varetaget af DLF.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Men så kom sagen. Skoleledernes tilknytning til DLF. Her var en sag, som mange skoleledere kunne samles om, sagen, som lige pludselig kunne gøre Skolelederforeningen betydningsfuld. Og den fik ikke for lidt. Vi har fået nye ledelsesopgaver. Vi kan ikke acceptere, at kredsformanden både er forhandlingspartner og vores tillidsmand. Det giver konflikter på skolerne, at vi er i samme kreds. Vi vil have vores egen kreds uden tilknytning til lokalkredsen.

Hvis DLF ikke vil acceptere det, melder vi os ud! - Ih, hvor vi gungrer . . .

Jeg synes, at DLF har strakt sig meget langt for at imødekomme skoleledernes ønsker og har fremlagt et kompromisforslag, som på stort set alle punkter opfylder Skolelederforeningens krav.

Man skulle så tro, at skolelederne ville slå til med kyshånd og gå ind i en konstruktiv debat om forslaget. Men nej. Man ønsker konfrontationen. Det er enten alt eller intet.

Her må jeg sige fra. Det er min opfattelse, at en skoleleders fremmeste egenskab er samarbejde. Kun gennem samarbejde ledere og lærere imellem kan man opbygge en skole med trivsel for både ansatte og elever. Og så oplever jeg en forening, der vælger forhandlere, som ikke magter at samarbejde.

Hvis det er den samme mangel på evne til at samarbejde, der gør sig gældende blandt skolelederne ude i de enkelte kredse, hvor det påstås, at der er problemer, og at disse problemer skyldes manglende mulighed for samarbejde med kredsformanden, så må jeg sige: I er ledere. I er ansat til at samarbejde, I får oven i købet penge for det. Se så at komme i gang!

Ender hele sagen med, at det lykkes betonhovederne i Skolelederforeningen at splitte DLF og få mange af skolelederne til at melde sig ud, står lederne i en helt ny situation. Hvem skal forhandle løn- og ansættelsesvilkår? Man regner måske med, at det er noget, den enkelte skoleleder i den enkelte kommune selv klarer. Jeg siger velbekomme.

Eller tror man virkelig, at Skolelederforeningen kan opnå forhandlingsretten, så nogle skoleledere kan rejse fra den ene kommune til den anden og forhandle løn og ansættelse uden at kende de lokale forhold, uden at have DLF's stærke organisation at støtte sig til?

Forhandlerne i Skolelederforeningen har søgt og søger stadig konfrontationen. Jeg vil sige til jer: Besind jer, I skrighalse. For mig er sagen klar. Jeg kan ikke være medlem af den forening.

Bent Jakobsen

Birkerød

Forkortet af redaktionen

Powered by Labrador CMS