Elevdemokrati
0   152

Dansk skoleprojekt i Rumænien

Demokrati begynder i skolen

Efter i flere år at have haft et skolesystem helt uden demokrati er der nu kommet elevråd på flere rumænske skoler. Ideen kom fra Danmark.

Rumæniens første elevråd blev etableret i oktober 1994 efter initiativ fra skolens inspektør Elena Börsan. Hun havde tilfældigt mødt en dansk nødhjælpsarbejder fra Gjern ved Silkeborg, som satte hende i kontakt med Gjern Skoles leder, Chris Rævsgaard Hansen. De to fik etableret et samarbejde, der tog udgangspunkt i den danske skolestyrelse og det danske demokratibegreb.

Artiklen fortsætter under banneret

- I Rumænien oplevede jeg et skolesystem, der udelukkende udviklede sig ved hjælp af kontrolmekanismer og regulativer fra den øverste myndighed; Undervisningsministeriet, siger Chris Rævsgaard Hansen.

- Det var et system helt uden demokratiske styringssystemer.

Elena Börsan var i Danmark i efteråret 1994, og her blev hun præsenteret for det danske skolevæsen. Hun og Chris Rævsgaard Hansen blev enige om at satse på elevrådsarbejdet på hendes skole i Rumænien. Elena Börsan mente, at der var grundlag for at begynde et sådant arbejde her. Projektet blev kaldt 'Demokrati starter i skolen'. - Man kan ikke lære voksne mennesker demokrati, siger Chris Rævsgaard, det må tage sit udgangspunkt i de kommende generationer.dhs


Kommentarer

Man skal være registreret bruger for at skrive kommentarer på folkeskolen.dk. Som registreret bruger får du også mulighed for at tilmelde dig nyhedsbreve m.m.

OPRET PROFIL
{{ comment.author.name }} {{ '(' + comment.author.jobTitle + ')' }}
{{ comment.likeCount }}

{{ comment.title }}

Gem Annuler
Gemmer, vent venligst...
Klag
Kommentaren er slettet

MERE OM EMNET

Når du er logget ind, kan du vælge de emner du ønsker at abonnere på, og få nyt direkte på email. Login

LÆS OGSÅ