Aftalebrud for retten

Tjenestemændene i Grønland stævner landsstyret for aftalebrud

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

De grønlandske tjenestemænd, herunder lærere, vil have deres regering dømt for aftalebrud under sidste års lønforhandlinger. En dom skal tvinge landsstyret til at følge spillereglerne på arbejdsmarkedet.

- Landsstyret har ikke overholdt betingelserne i vores hovedaftale, så af principielle grunde er vi nødt til at lade Tjenestemandsretten afgøre sagen, siger Mogens Opstrup, der både er formand for den centrale forhandlingsorganisation for tjenestemænd, NAK, og for de 625 medlemmer af Grønlands Lærerforening.

Forhandlingerne brød sammen den 15. maj sidste år, da landsstyret ikke mente, parterne havde mulighed for at komme videre. Ifølge hovedaftalen havde NAK en måned til at bede Lønningsrådet med repræsentanter fra både arbejdsgivere og arbejdstagere om en udtalelse. Men det så politikerne stort på, og allerede tre uger senere, den 9. juni 1995, foretog landsstyret et lovindgreb, som betød et lønstop for tjenestemændene på Grønland frem til 1997. Derfor vil NAK have idømt landsstyret en bod. I første omgang skal Tjenestemandsretten i Grønland tage stilling til, om den er kompetent til at afgøre sagen. Det sker i morgen, fredag. Ellers bliver der tale om et civilt søgsmål.

-

Henrik Stanek er freelancejournalist.