Debat

Skal hele bundtet ud

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det var med nogen undren, jeg læste Jørgen Stampes svar på mit og Kim Kroghs læserindlæg i Folkeskolen nummer 47 om elendig tv-optræden.

Forstår jeg Jørgen Stampes svar rigtigt, er det hovedstyrelsens holdning, at de enkelte hovedstyrelsesmedlemmer skal indtage en afventende og neutral holdning, når de udsættes for usaglige angreb i medierne. Formålet er for enhver pris at komme i dialog med kritikerne.

Så er det, jeg spørger, og her vil jeg gerne have formanden til klart og utvetydigt at svare på vegne af den samlede hovedstyrelse: Er det hovedstyrelsens holdning, at man i sådanne tilfælde skal optræde som talende vattæpper, som det skete i tv-udsendelsen 'Rigets Tilstand'?

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Der kan på dette spørgsmål svares enten ja eller nej. Er svaret nej, vil jeg bede formanden korrigere Jørgen Stampe og sende ham og eventuelle andre på et kursus, hvor de kan lære at 'bide fra sig' til gavn for den samlede lærerstand og DLF's medlemmer. Er svaret ja, så må vi efter min mening skynde os at få en helt ny hovedstyrelse.

Ingen af os kan nemlig være tjent med, at vore kontingentpenge går til at vise et så dårligt billede af den danske folkeskolelærer, at man knap kan være bekendt at vise sig på gaden efter en sådan tv-optræden. Jeg følte virkelig den aften, at jeg med Jørgen Stampes velsignelse blev hængt ud for noget, jeg ingen indflydelse har på, og at min faglige stolthed som lærer i den grad blev krænket, fordi en af mine egne ikke kunne sige fra.

Flemming Østergaard

Holstebro

Svar

Jeg synes, dit spørgsmål er meget forenklet. Men når det nu skal være, så er svaret nej. Selvfølgelig skal vi ikke optræde som talende vattæpper. Ligesom vi heller ikke skal optræde som forurettede, fnysende Rambo'er, der pløkker alle kritikere ned på stribe med verbale skudsalver og forsvinder tilbage til debatjunglens løvhang, hvor vi så kan vente på at kaste os over næste karavane af kritikere.

Som repræsentanter for DLF skal vi selvfølgelig være synlige og imødegå kritikken, uanset om den er reelt funderet eller ej. Men fordi tonen og hele diskussionsoplægget i et debatprogram er langt under middel, så betyder det ikke, at vi også skal bevæge os ned under lavmålet. En seriøs og saglig argumentation samt viljen til at lytte er nu engang det bedste middel til at blive hørt - og forstået.

På dine læserbreve kan jeg forstå, at du er en både engageret og stolt skolelærer, som har nogle klare og markante holdninger til folkeskolens og dine kollegaers arbejde. Så i stedet for at du bruger så mange kræfter på at skyde efter medlemmerne af hovedstyrelsen, burde vi måske stå sammen og bruge krudtet på dialogen med omverdenen?

Anni Herfort Andersen

formand for DLF