Debat

10. klasse - en succes

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På Jetsmark Centralskole har 10. klasse været en stor succes i 90'erne. Mellem 60 og 70 procent af eleverne har valgt det 10. skoleår på vores skole af følgende grunde:

- Eleverne føler sig ikke parate/modne til at skifte skoleform

- Eleverne ønsker at forbedre det faglige standpunkt

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

- Eleverne ønsker et anderledes skoleår på samme skole

Vi imødekommer elevernes ønsker ved at give dem en udstrakt grad af selvstændighed og ansvar. Vi tilbyder undervisning i de traditionelle skolefag, vi tilbyder brobygning, uddannelsesbesøg og praktik. Vi har eksperimenteret med forskellige valgfag, som har fungeret som åndehuller i den traditionelle fagrække - og givet plads til udfoldelse af elevens ikke-boglige sider. - Sådanne fag kan være 'ung mad' - 'klar dig selv' - 'idræt på tværs' - 'arbejdspraktik' - 'billedkunst'.

Vi har en struktur, som betyder, at eleverne har to ugentlige temadage, at timerne læses i moduler. Eleverne har deres egen fløj, hvor der også er skolebod, som 10. bestyrer.

Skoleboden sælger foruden sunde madvarer også mælk og er uundværlig for skolen.

Eleverne i 10. klasse bruger overskuddet fra boden til en udlandsrejse.

Vore elever klarer sig godt efter 10. klasse. De kommer i et uddannelsesforløb, som de er parate til og har lyst til. De af dem, som vælger en gymnasial uddannelse, får efter første semester mindst lige så gode karakterer, som de fik i 10., og de, som vælger teknisk skole, får praktikpladser. Alle giver udtryk for, at de har været glade for et 10. skoleår, som har udviklet dem på mange områder.

En succes, som vi evaluerer og udvikler hvert år.

Nu har ministeren udsendt et lovforslag til høring. Det overordnede formål med lovforslaget er at få de unge tidligere ud på arbejdsmarkedeet, og det postuleres, at de unge trænger til et miljøskift, og derfor skal 10. klasse væk fra skolen og placeres i et center. Dette er uforståeligt ud fra vores virkelighed og vil have alvorlige konsekvenser for vores skole.

De unge mennesker ved selv, hvornår de er parate til at skifte miljø, og nogle af dem gør det så efter 9. klasse, mens en stor del venter et år. Med en fagrække, som man åbenbart vil tilbyde som tilbudsfag, låser man 10. klasse i folkeskolen fast i det gamle mønster, som vi kasserede for ti år siden, og de svage elever bliver ladt i stikken. Og hvorledes forestiller man sig oprettelsen af 10.-klassse-centre i tyndtbefolkede kommuner?

Giv dog Danmarks folkeskoler fortsat mulighed for at udvikle den bedste 10. klasse i verden.

Erik Brink Nielsen

På vegne af

Pædagogisk Råd

ved Jetsmark Centralskole