Debat

Er 'ny løn' nu en gulerod?

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Et indlæg i Folkeskolen nummer 46 beskriver Kommunernes Landsforenings plan om at kæde en ny arbejdstidsaftale sammen med 'ny løn'. Til det bemærker Stig Andersen, formand for DLF's faglige udvalg, ifølge samme indlæg: 'Vi har jo erklæret os parate til at se på arbejdstidsaftalen, og så må arbejdsgiverne jo vise, hvad de har at byde på, når det gælder ny løn'.

Jeg undrer mig over udtrykket 'byde på'. Så vidt jeg har forstået kongresbeslutningen fra Kolding, vedtog man, at man måtte gå ind i en forhandling, hvis arbejdsgiverne krævede ny løn, men her er der tale om at byde på. Man kunne af artiklen få det indtryk, at 'ny løn' er et tilbud til lærerne for at få en arbejdstidsaftale til at glide lettere ned - unægtelig den omvendte verden! Hvis det er tilfældet, siger vi nej tak!

Det er vi i det hele taget mange, der gør under alle omstændigheder. Ny løn, også den såkaldte 'undervisermodel', vil kun være af det onde og kaste grus i maskineriet i mange velfungerende lærerteam over hele landet.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Vore kollegaer, socialpædagogerne, har fået den nye løns velsignelser ind på livet. Jeg arbejder på en specialskole med mange socialpædagoger. Efter megen debat har de haft meget svært ved at finde de områder, der skal belønnes med funktions- og kvalifikationsløn. De taler om, at de nye lønformer ødelægger solidariteten og samarbejdsklimaet. Vi skulle nødigt opnå det samme.

Det nuværende lønsystem er naturligvis ikke retfærdigt, men det kunne let forbedres. Det første skridt, at afskaffe stedtillæggene, er allerede taget ved sidste overenskomstforhandlinger. Forskellen mellem start- og slutløn er indsnævret væsentligt gennem de sidste ti år. Denne indsnævring kunne fortsætte, til vi nåede ned på eksempelvis seks trin i forløbet.

Fra hovedstyrelsen har vi hørt argumentet om 'løngaranti' for at gå ind for 'ny løn' nu. Vi ville, efter sigende, kunne opretholde vores lønsum, selvom lærernes gennemsnitsalder falder i de kommende år, og så gælder det om at få denne løngaranti nu, inden lønsummen i de kommende år bliver mindre. Men ingen politikere er vel så dumme, at de ikke kan gennemskue det. Resultatet bliver naturligvis, at de generelle lønstigninger de kommende år bliver tilsvarende mindre, så slutfacit bliver det samme.

Til DLF's forhandlere: Lad være med at indgå aftale om ny løn, som ødelægger solidariteten, samarbejdet og arbejdsglæden for de danske folkeskolelærere. Hvis I alligevel gør det, håber jeg, I får et rungende nej til overenskomsten.

Tak til Stig Petersen, Kokkedal, for dit forsøg på at klarlægge hovedstyrelsesmedlemmernes holdninger til 'ny løn', vi er en del, der følger spændte med i debatten.

Hans Peter Hviid

tillidsrepræsentant

Skovagerskolen, Jelling

Powered by Labrador CMS