Debat

Strejkeretten

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Så står vi igen i en situation, hvor det kan komme til konflikt mellem os og vore arbejdsgivere. Og igen er vi delt op i to grupper: Tjenestemændene, som ikke må konflikte, og så de overenskomstansatte, der skal tage slæbet og risikoen for os andre.

Eftersom Danmark er et af de helt få lande i Europa, hvor staten har frataget sine tjenestemænd strejkevåbnet, vil jeg anbefale DLF at anlægge sag ved EU-domstolen mod den danske stat med krav om, at vi får strejkeret som tjenestemænd i andre europæiske lande. Eftersom det, vi ønsker, er en ret i resten af Europa skulle der være gode muligheder for at vinde sådan en sag.

Og så kunne jeg slippe for den dårlige smag i munden som det giver, at skulle lade sine kolleger gøre et stykke arbejde, som jeg selv kan profitere af bagefter.

Vær med i samtalen

Klik her for at indsende dit indlæg til folkeskolen.dk - medsend gerne et portrætfoto, som kan bringes sammen med indlægget

Og i hvert fald vil jeg meget gerne høre formandens holdning til sådan en retssag.

Erling Hansen

Korsør

Svar

Jeg er helt enig med dig i, at det er en problematisk sag, når kun en del af kollegerne skal bære den byrde, det er at nedlægge arbejdet i forbindelse med en overenskomstfornyelse.

Det er - som du også er inde på- en særregel i Europa, at der er en gruppe på arbejdsmarkedet, der ikke er omfattet af strejkeretten.

I forbindelse med overenskomstfornyelsen i 1995 blev Lærernes Centralorganisation idømt en bod af Den Kommunale Tjenestemandsret, fordi de blokader, LC havde varslet, også omfattede tjenestemænd. Den dom har medført, at Danmarks Lærerforening via FTF har indklaget den danske regering for overtrædelse af 2 ILO-konventioner, som Danmark i øvrigt har tilsluttet sig. ILO har nu afgjort klagesagen ved at slå fast, at strejkeretten er en fundamental rettighed, der tilkommer arbejdstagerne og deres organisationer. Strejkeretten kan alene begrænses eller forbydes, for tjenestemænd, der udøver beføjelser i statens navn, eller i samfundsvigtige tjenester. Ved samfundsvigtige tjenester forstås tjenester, hvor afbrydelsen ville sætte hele eller dele af befolkningens liv, personlige sikkerhed eller helbred i fare. ILO anser ikke undervisning som en samfundsvigtig tjeneste.

ILO anmoder i sin afgørelse den danske regering sørge for at sikre, at alle lærere uanset deres ansættelsesmæssige status har strejkeret.

ILO har altså tilkendegivet, at læreres tjenestemandsstatus ikke er til hinder for, at de kan deltage i kollektive kampskridt. Tjenestemandslovgivningen er dog ikke med ILO-tilkendegivelsen ændret. Det vil altså stadig være i strid med tjenestemandsloven, hvis de tjenestemandsansatte lærere medvirker i en kollektiv konflikt.

Anni Herfort Andersen

formand for DLF