Lærernes Pension går fri

Lærernes Pension er ikke truet af den økonomiske udvikling

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den aktuelle økonomiske situation med rentefald og pinsepakke ventes at ramme en række pensionsselskaber hårdt, men Lærernes Pension går fri.

Selskabet er så nyt, at man ikke har indgået aftaler om at garantere en høj rentesats til sine kunder, sådan som en række andre selskaber har det, og man investerer forsigtigt, så man ikke er nær så afhængig som andre af udviklingen på aktiemarkedet.

- Sådan kan man godt sige det. Vi føler os under alle omstændigheder på sikker grund, siger direktør i Lærernes Pension, Paul Brüniche-Olsen.

Pensionsselskabernes pressede situation er blevet påvist af Ugebrevet Mandag Morgen.

En analyse viser, at selv et mindre rentefald kan bringe flere selskaber ud i tovene, så de er tvunget til at bruge alle deres reserver og hele deres egenkapital på at opfylde kundernes fremtidige rentekrav. Det gælder ifølge beregningerne særligt Pensionskassen for Børne- og Ungdomspædagoger og selskabet Skandia Liv. 15 andre selskaber har heller ikke ret meget stødpude til at modstå et rentefald på bare et halvt procentpoint, fordi det vil udløse ekstra hensættelser.

- Problemet er, at de fleste ældre selskaber op til begyndelsen af 1990'erne lovede deres kunder en fremtidig rente af deres pensionspenge på fem procent. Det har de svært ved at leve op til, fordi markedsrenten i dag er lav. Lærernes Pension er så ny, at vi hele tiden har været underlagt krav fra Finanstilsynet om kun at garantere kunderne en rente på tre procent, siger Paul Brüniche-Olsen.

Lærernes Pension har desuden kun investeret 20 procent af sine midler i aktier, hvor andre selskaber har investeret op til det dobbelte.

Udviklingen på området kan føre til, at en række selskaber bliver tvunget til at acceptere, at Finanstilsynet sætter dem under administration, eller de bliver nødt til at fusionere med andre og mere kapitalstærke selskaber. Hvis det sidste bliver tilfældet, står Lærernes Pension ikke i køen med mulige købere.

- En sammenslutning med et andet selskab, betyder ikke, at man er mindre forpligtet af garantien over for kunderne. Hvis man vil indgå i en fusion, skal man være parat til at skyde penge ind, siger direktøren.

Lærernes Pension har overenskomstansatte lærere under Lærernes Centralorganisation som sine kunder. Dem er der 40.000 af, men tallet ventes at stige til lidt mere end det dobbelte i takt med, at færre lærere er tjenestemandsansatte. Medlemstallet placerer selskabet blandt de mellemstore. Det årlige indskud på en milliard kroner rykker selskabet op blandt de store, og formuen på fire milliarder kroner placerer selskabet blandt de mindre. At formuen ikke er større, skyldes, at selskabet er forholdsvist nyt.

Jan Kaare er freelancejournalist