Børn og sorg

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvert år dør omkring 700 børn under 18 år, og 4.000 børn mister en af deres forældre. Af Danmarks 1,1 million børn under 18 år lever over 300.000 børn adskilt fra den ene eller begge forældre - typisk på grund af skilsmisse. Hvis skolen vil lave en handleplan for, hvordan man kan etablere et fælles grundlag for lærernes møde med børn i sorg, eller hvis man ønsker for eksempel at lave emnearbejde omkring sorg eller død, er der flere muligheder.

Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse har udgivet følgende materiale om emnet:

- OmSorg - når nogen, man elsker, dør. (Et undervisningsmateriale til 6.-7.-8. klasse)

- OmSorg - med sorgen som blind passager. (Et bånd, som hører til undervisningsmaterialet til 6.-7.-8. klasse)

- OmSorg - når bånd brister. (Et undervisningsmateriale til 3.-4.-5. klasse)

- OmSorg - når livet går sin vej. (En tegnefilm om børns tanker og forestillinger om, hvad der sker, når man er død)

- OmSorg - en handleplan (Et idékatalog for skolens møde med børn i sorg)

Københavns Kommunes Kirkegårdsafdeling

I forbindelse med Kulturbyåret ansatte Kirkegårdsafdelingen i Københavns Kommune en folkeskolelærer/cand. pæd. i religion med det formål at åbne kirkegården op til andet end begravelsesplads. Han er stadig ansat og tilbyder - gratis - undervisning og rundvisning på kirkegårde. Undervisningen er delt i tre moduler: Pestdøden i 1711, døden og borgerdyden og storbydyden i vor tid.

Undervisningen foregår - hvis det er skoler i Københavnsområdet - i klassen og på kirkegårde. For 6. klassetrin og opefter er der desuden rundvisning og foredrag i Bispebjerg Krematorium. Også skoleklasser uden for København kan benytte tilbudet - når de besøger København.